Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λέιτε των Φιλιππίνων, που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, εξετάζει ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακουίνο την ώρα που, ανεπίσημα, ο αριθμός των νεκρών μόνο στην Λέιτε ενδέχεται να φθάσει τους 10.000.

Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Ακουίνο εμφανίστηκε σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών και, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.

«Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα;», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. «Είναι ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, είχαμε κάνει πολλές προετοιμασίες. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς», είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Ακουίνο χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πληροφορίες ότι μόνο στην Λέιτε ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει τους 10.000, αλλά τόνισε ότι ο απολογισμός «ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Ο πρόεδρος πέταξε με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τακλομπάν και βοήθησε στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Ο Ακουίνο ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τοπικούς αξιωματούχους γιατί η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη παρά τις προειδοποιήσεις μέρες πριν από το πέρασμα του τυφώνα, μετέδωσε το ραδιόφωνο.
 
Την ίδια ώρα, μία ομάδα από περίπου 90 πεζοναύτες και ναύτες στέλνουν σήμερα στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που δεσμεύτηκε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στους πληγέντες.

Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του υπέρ τυφώνα.

Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες.