Διεθνείς οργανισμοί και χώρες σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια στις Φιλιπππίνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βιβλική καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ενώ οργάνωσε την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.

Η UNICEF ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα. Θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη για την υγιεινή αλλά και τον καθαρισμό του νερού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης.

Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε, μέσω της ιστοσελίδας του, ότι πρόσφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Συγκεκριμένα, εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία. Στον εξοπλισμό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV - 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης και πτητική ικανότητα ανάλογη με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες.

Τέλος, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή.

Εκτιμήσεις για πάνω από 10.000 νεκρούς

Οι αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τους 10.000. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

«Είναι πολύ δύσκολο να φθάσουμε στις ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στις Φιλιππίνες Τομόο Χοζούμι.

Στο νησί Λέιτε, στην Τακλομπάν, μια πόλη 220.000 κατοίκων που είναι μια απ' αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τα καταστήματα τροφίμων είναι άδεια.

Οι λεηλασίες εντείνονται μέσα σε μια εικόνα καταστροφής, όπου πτώματα είναι διασκορπισμένα στους γεμάτους συντρίμμια δρόμους. Όχλος εισβάλει σε εμπορικά κέντρα και φαρμακεία και τα λεηλατεί, ενώ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ληστές που βάζουν στόχο οχήματα στους δρόμους.

Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα τρία χρόνια της προεδρίας του, ανέπτυξε στρατιώτες στο Τακλομπάν για να αποκαταστήσουν την τάξη και δήλωσε πως ενδέχεται να επιβάλει στρατιωτικό νόμο ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.