Η βία με πυροβόλα όπλα σε ταινίες που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά κάτω των 13 ετών έχει υπερτριπλασιαστεί στις ΗΠΑ από το 1985, χρονιά από την οποία άρχισε να ισχύει το σύστημα ταξινόμησης (καταλληλότητας) των κινηματογραφικών ταινιών, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι ταινίες αυτές, που χαρακτηρίζονται «PG-13» («parental guidance 13», κατάλληλο από 13 χρόνων με συναίνεση των γονέων), περιείχαν το 2011 και το 2012 πολύ περισσότερες βίαιες σκηνές με πυροβόλα όπλα απ' ό,τι αυτές που απευθύνονταν μόνο στους ενηλίκους και χαρακτηρίζονταν «R» («restricted», ακατάλληλες) στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, αναφέρουν οι συγγραφείς, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους γι' αυτό.

Επιπλέον οι εν λόγω ταινίες ήταν οι δημοφιλέστερες στη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών.

«Προκαλεί σοκ αυτή η έκρηξη της βίας με όπλα στις ταινίες που έχουν στόχο, πολύ συχνά άμεσα, ένα εφηβικό κοινό», εκτιμά ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο και βασικός συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ από την αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics.

Η τάση αυτή στις ταινίες που στοχεύουν στους εφήβους είναι ανησυχητική, διότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ή η εικόνα ενός όπλου αυξάνει την επιθετικότητα στους ανθρώπους.

Η κατηγορία PG-13 στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι γονείς προειδοποιούνται ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να μην συνιστώνται για τους κάτω των 13 ετών. Ωστόσο οι ταινίες αυτές δεν πρέπει ποτέ να περιέχουν βία που να εμπίπτει στην κατηγορία των ταινιών «R» οι οποίες προορίζονται για τους ενηλίκους (άνω των 17 ετών), σημειώνει ο Μπραντ Μπούσμαν.

«Φαίνεται πως οι ταινίες που περιέχουν σκηνές σεξ είναι αυτές που εμπίπτουν συχνότερα στην κατηγορία των ταινιών μόνο για ενηλίκους και όχι αυτές που περιέχουν βία», προσθέτει.

Οι ερευνητές αυτοί μελέτησαν 915 ταινίες οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1950 ως το 2012 και ήταν μέσα στις τριάντα δημοφιλέστερες κάθε χρονιά στη διάρκεια αυτής της 62ετους περιόδου. Εντόπισαν τις σκηνές βίας διάρκειας πέντε λεπτών σε καθεμιά από τις ταινίες αυτές και προσδιόρισαν αν χρησιμοποιούνταν πυροβόλα όπλα.