Η Βρετανία επιζητεί να υπάρχει διεθνής υποστήριξη για οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν κατά της λιβυκής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Διεθνή βοήθεια ζήτησε ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης Μοχάμεντ ελ Σενούσι. Συνεχίζονται οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

"Αυτό που συζήτησα χθες το βράδυ με τον πρόεδρο Ομπάμα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε σχέδια για παν ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων", δήλωσε ο βρετανος πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο.

"Και όλοι θα ήθελαν, αν αυτό καταστεί πράγματι απαραίτητο, να έχουμε την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη και αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάζουμε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", προσέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία, οι βάσεις της οποίας είναι πιθανόν να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση όσον αφορά τη Λιβύη, θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν από τον ΟΗΕ, την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της ιταλικής προεδρίας.

Η Ρώμη θα "εφαρμόσει" οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν από τους τρεις αυτούς διεθνείς θεσμούς, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, η οποία έγινε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου της χώρας.

Διεθνή βοήθεια ζήτησε ο Μοχάμεντ ελ Σενούσι

Ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης Μοχάμεντ ελ Σενούσι ζήτησε σήμερα την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως τάχθηκε κατά της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

"Μιλώ εκ μέρους όλων των Λίβυων όταν ζητώ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του Καντάφι παρόλο που θα ήταν λάθος η παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος και ο λαός της Λιβύης δεν το θέλει αυτό", αναφέρει ο πρίγκιπας σε ανακοίνωσή του από το Λονδίνο.

Βομβαρδισμοί από τις καθεστωτικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα με σφοδρές ομοβροντίες θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη ρουκετών.

"Ο βομβαρδισμός έγινε πιο ανατολικά από το Ελ Σιντέρ, κοντά στη θέση που βρίσκονται τώρα οι αντικαθεστωτικοί. Αυτοί απάντησαν με ρουκέτες", δήλωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερς Μοχάμαντ Αμπάς που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υποχώρησαν μετά το βομβαρδισμό από την πόλη Ελ Σιντέρ, την οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους, προτού την ανακαταλάβουν λίγο αργότερα. "Πρόκειται για έναν πραγματικά πολύ βαρύ βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι", σημείωσε ο Αμπάς.

Παράλληλα, ο λιβυκός στρατός έριξε σήμερα οβίδες κοντά σε θέση των αντικαθεστωτικών που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά του πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οβίδες ερρίφθησαν αντιστοίχως περίπου 300 μέτρα δυτικά και νότια οδοφράγματος που έχουν εγκαταστήσει οι αντικαθεστωτικοί, χωρίς όπως φαίνεται να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη δύο ρουκετών, την ώρα που οι βολές του πυροβολικού του λιβυκού στρατού συνεχίζονταν.

TAGS