Πάνω από 1.500 άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τη βία στη Συρία φυλακίστηκαν για περιόδους που κυμάνθηκαν από μερικές εβδομάδες έως μήνες στην Αίγυπτο, ανάμεσά τους και 250 παιδιά, ακόμη και δύο ετών, που φυλακίστηκαν μαζί με τους γονείς τους, πριν απελαθούν στην πλειονότητά τους, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Περίπου 300 πρόσωπα παραμένουν φυλακισμένα με «αυθαίρετο» τρόπο σε κελιά σε αστυνομικά τμήματα όπου καταγράφεται «υπερπληθυσμός» κρατουμένων, ανάμεσά τους 211 Παλαιστίνιοι από τη Συρία, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή.

Στην πλειονότητά τους, τα πρόσωπα που συλλαμβάνονται επιδίωκαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου, επιβιβαζόμενοι επ' αμοιβή σε πλοία λαθρεμπόρων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Οι Σύροι και οι Παλαιστίνιοι έχουν μπει στο στόχαστρο των νέων αρχών που διόρισαν οι στρατιωτικοί αφού απέπεμψαν από την εξουσία και συνέλαβαν τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από τέσσερις μήνες κι εξαπέλυσαν από τα μέσα του Αυγούστου μια ιδιαίτερα αιματηρή εκστρατεία καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του.

Η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορεί ιδίως την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κι ένα μέρος των Σύρων αντικαθεστωτικών ότι υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του Μόρσι η οποία είχε κερδίσει με ευρεία διαφορά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες είχαν διεξαχθεί στα τέλη του 2011.

Οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην είσοδο Σύρων και Παλαιστινίων αμέσως μετά την ανατροπή του Μόρσι, την 3η Ιουλίου.

Η HRW κατηγορεί επίσης τις αρχές της Αιγύπτου ότι εμποδίζουν τους πρόσφυγες και ιδίως τους Παλαιστίνιους να ζητούν την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης (1951) για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με φρικτές συνθήκες στην Αίγυπτο αλλά και με την «αυξανόμενη ξενοφοβία», σημείωσε η HRW.

Τον Οκτώβριο, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διαψεύσει παρόμοιες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατήγγειλε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία υφίστανται κακομεταχείριση και συλλαμβάνονται αυθαίρετα και μαζικά στην Αίγυπτο.