Η Ρωσία ελπίζει ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις όπλων το 2011, έχοντας ως στόχο να φτάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τις ταραχές στον αραβικό κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ανατόλι Ισάικιν, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport, του κρατικού μονοπωλίου που χειρίζεται τις εξαγωγές όπλων.

Το 2010 τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικών όπλων έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τα 8,5 δισ. που είχε αποκομίσει η Μόσχα το 2009.

"Οι προοπτικές για το 2011 ξεπερνούν τα νούμερα του 2010. Πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος (...) φτάνοντας τα 9,4 με 9,5 δισ. δολάρια" (περίπου 6,8 δισ. ευρώ), είπε ο Ισάικιν, διευκρινίζοντας ότι στις αρχές του 2011 οι παραγγελίες που είχαν δοθεί στην Rosoboronexport έφταναν τα 38,5 δισ. δολάρια.

Οι κυριότεροι πελάτες της Ρωσίας το 2010 ήταν η Κίνα (με ποσοστό 10%), η Ινδία και η Αλγερία. Οι πωλήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κυρίως μαχητικών Soukhoi και MiG, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του συνόλου.

Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ανησυχεί την εταιρεία επειδή διατηρεί καλές σχέσεις με τις χώρες σε αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε ο Ισάικιν, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες που ενδέχεται να έχουν οι εξελίξεις στις χώρες αυτές. "Φυσικά ανησυχούμε για το τι συμβαίνει εκεί κάτω, μολονότι η κατάσταση στις χώρες αυτές δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στις επόμενες παραγγελίες", υποστήριξε.

Ο Ισάικιν χαρακτήρισε εξάλλου την Αίγυπτο "σημαντικό εταίρο" και είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να μπορέσει να πουλήσει όπλα στο Κάιρο μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τόνισε τέλος ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και δεν πρόκειται να παραδόσει κανένα όπλο στη Λιβύη όσο διαρκεί το εμπάργκο.