current views are: 1

11 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:44

Οι Ταλιμπάν απειλούν τους συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα

Οι αφγανοί ταλιμπάν προειδοποίησαν σήμερα ότι θεωρούν “στόχους” τους συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα.

Δημοσίευση 20:44’
αρθρο-newpost

Οι αφγανοί ταλιμπάν προειδοποίησαν σήμερα ότι θεωρούν “στόχους” τους συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα.

Οι αφγανοί ταλιμπάν προειδοποίησαν σήμερα ότι θεωρούν “στόχους” τους συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα, τη μεγάλη παραδοσιακή αφγανική συνέλευση, η οποία θα συνεδριάσει στα μέσα Νοεμβρίου στην Καμπούλ, αν αυτή ταχθεί υπέρ της διατήρησης της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μετά το 2014.

“Η κυβέρνηση-μαριονέτα (του προέδρου) Χαμίντ Καρζάι θέλει να οργανώσει μια Λόγια Τζίργκα τις προσεχείς ημέρες, ύστερα από αίτημα των Αμερικανών, για την έγκριση μιας συμφωνίας χωρίς όφελος που θα ξεπουλά τη χώρα” στα ξένα συμφέροντα, τόνισαν με ανακοίνωσή τους.

Οι ταλιμπάν “θα θεωρήσουν προδότες και στόχους όλους όσους μετέχουν στη συνέλευση αυτή”, αν εγκριθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Καμπούλ, δήλωσαν.

Η Λόγια Τζίργκα, που συνεδριάζει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις στο Αφγανιστάν, θα αρχίσει τις εργασίες της το διάστημα μεταξύ 18 και 21 Νοεμβρίου, οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Το πρόγραμμα των εργασιών θα επικεντρωθεί στη διμερή συνθήκη ασφαλείας που η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ διαπραγματεύονται εδώ και πολλούς μήνες.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ορίσει το πλαίσιο της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά τη λήξη της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, στα τέλη του 2014, αλλά επίσης τον αριθμό των βάσεων και το καθεστώς των στρατιωτών που θα παραμείνουν στη χώρα.

Τον Οκτώβριο, στο τέλος μακρών διαπραγματεύσεων στην Καμπούλ, ο πρόεδρος Καρζάι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μερική συμφωνία, χωρίς να ρυθμίσουν πλήρως το ευαίσθητο θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών.

Λίγες ώρες αργότερα ο μουλάς Ομάρ, ο αρχηγός των αφγανών ταλιμπάν, προειδοποίησε για τις “σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει η συμφωνία”.

Αν εγκριθεί, η συμφωνία θα επιτρέψει στις αφγανικές δυνάμεις να υπολογίζουν στην αμερικανική υποστήριξη, κυρίως αεροπορική, μετά την αποχώρηση 87.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ έως τα τέλη του 2014. Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων προκαλεί φόβους για έκρηξη της βίας στη χώρα.

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να διατηρήσουν μια δύναμη μετά το 2011 αλλά τελικά το σύνολο των στρατευμάτων τους επαναπατρίστηκε, καθώς η Βαγδάτη αρνήθηκε να χορηγήσει ασυλία στους αμερικανούς στρατιώτες.


σχετικα αρθρα