Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τρεις άνδρες σε ισόβια και έναν ακόμη σε 10 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Ο Μπασίρ Χαμοχόγεφ και οι αδερφοί Ισλάμ και Ιλέζ Γιαντίγεφ καταδικάστηκαν σε ισόβια από δικαστήριο του Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας. Ο Αχμέντ Γεβλόγεφ, αδελφός του βομβιστή αυτοκτονίας, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, οι εισαγγελείς ζήτησαν να του επιβληθεί μικρότερη ποινή σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς του επειδή ήταν ανήλικος όταν είχαν τελεστεί οι αξιόποινες πράξεις.

Η επίθεση του Ιανουαρίου του 2011 διαπράχθηκε από έναν άνδρα που εισήλθε στην αίθουσα αφίξεων του διεθνούς αεροδρομίου Ντομοντέντοβο, του μεγαλύτερου της Ρωσίας, και πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 172 ακόμη.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν τον δράστη ως τον Μαγκομέντ Γεβλόγεφ, με καταγωγή από τη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας στον βόρειο Καύκασο. Κατηγορίες έχουν επίσης απαγγελθεί στον επικεφαλής της ισλαμικής εξέγερσης στον ρωσικό Καύκασο, τον Τσετσένο Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διέταξε την επίθεση, για τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του Μαγκομέντ Γεβλόγεφ.

Ο Ισλάμ Γιαντίγεφ έχει ζητήσει να του δοθεί χάρη, ενώ οι άλλοι τρεις καταδικασθέντες αρνούνται ότι είναι ένοχοι, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.