Η Ιταλία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Λιβύη να καταπολεμήσει τις συμμορίες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου με πλεούμενα στα επιβιβάζονται υπερβολικά μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, προκειμένου να αποτραπούν ναυάγια όπως αυτό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Περισσότεροι από 360 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στις 3 Οκτωβρίου όταν ναυάγησε το πλοιάριο που τους μετέφερε. Οι μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων προερχόταν από την Ερυθραία, κατήγγειλαν ότι οι διακινητές τους κακοποίησαν και τους ανάγκασαν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να τους περάσουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία της ΕΕ με τη Λιβύη ώστε να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τον έλεγχο των συνόρων και τις περιπολίες», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μούσκατ στη Βαλέτα.

Οι δηλώσεις του Λέτα έγιναν τρεις ημέρες αφού οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα από τη Σομαλία ο οποίος κατηγορείται για απαγωγή, εκβιασμό και βιασμό κάποιων από τους μετανάστες από την Ερυθραία που επέβαιναν στο πλοιάριο που ναυάγησε τον Οκτώβριο.

Οι ιστορίες τρόμου που διηγήθηκαν οι επιζώντες στους ιταλούς εισαγγελείς επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατάσταση στην ολοένα και πιο ασταθή Λιβύη.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρόκειται για ανθρώπους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που διακινούν ανθρώπους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μουσκάτ.

Ελλείψει μια συντονισμένης απάντησης από την ΕΕ, η Ιταλία έχει παρατάξει πλοία, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να αποτραπούν νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Ο Λέτα σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές τον τελευταίο μήνα και έχουν ασκήσει πίεση στους διακινητές, τους οποίους αποκάλεσε «εμπόρους θανάτου».

Εξάλλου, η Μάλτα ετοιμάζεται να στείλει ένα πολεμικό πλοίο στη Λιβύη για να την βοηθήσει να περιπολεί τις ακτές και να αποτρέπει πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να αποπλέουν, πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ολόκληρη η προσέγγιση της ΕΕ για τη Μεσόγειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν λάθος και ότι η Ιταλία θα πιέσει ώστε να αναθεωρηθούν οι πολιτικές της στην περιοχή, όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.