Αισθητή μείωση παρουσιάζουν τα κρούσματα οικονομικής κατασκοπείας και άλλων συναφών αδικημάτων στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα, την οποία υπογράφουν η εταιρεία συμβούλων Pricewaterhouse Coopers και το πανεπιστήμιο του Halle-Wittenberg.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 45% των γερμανικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν καταγράψει περιπτώσεις οικονομικής κατασκοπείας ή άλλων συναφών παραβατικών συμπεριφορών, ενώ το 2001 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 61%.

Ο Κάι Μπούσμαν, εγκληματολόγος στο πανεπιστήμιο του Halle-Wittenberg και ένας από τους πρωτεργάτες της έρευνας, πιστεύει ότι η τάση αυτή οφείλεται στη γενικότερη μείωση της εγκληματικότητας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. «Η κοινωνία μας γίνεται πιο ασφαλής τα τελευταία χρόνια. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία φαίνεται να μειώνεται και κατά συνέπεια η ίδια τάση παρατηρείται και στα οικονομικά εγκλήματα» επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο Στέφεν Σάλβενμοζερ, στέλεχος της Pricewaterhouse Coopers, εκτιμά ότι η υποχώρηση του οικονομικού εγκλήματος οφείλεται και στην ευαισθητοποίηση αλλά και κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων.

«Από τότε που κατέστη σαφές ότι ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές και τιμωρίες για όλες αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, οι ίδιες οι επιχειρήσεις φροντίζουν να υιοθετούν έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, να ελέγχουν πιο αυστηρά τους συνεργάτες τους, να τους ευαισθητοποιούν σε θέματα διαφθοράς. Φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς και ότι το μήνυμα γίνεται αποδεκτό από τα στελέχη», επισημαίνει ο γερμανός σύμβουλος επιχειρήσεων.

Οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις φαίνεται να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για ενδεχόμενη οικονομική κατασκοπεία από τότε που έγινε γνωστό το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολουθήσεων με πρωταγωνιστή την αμερικανική υπηρεσία NSA. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες που αποθηκεύουν ευαίσθητα στοιχεία στο αποκαλούμενο cloud, δηλαδή σε ψηφιακά κέντρα δεδομένων χωρίς hardware, τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Όπως λέει ο Στέφεν Σάλβενμοζερ, «βλέπουμε ότι η ανησυχία εντείνεται και γι' αυτό το 15% των επιχειρήσεων λένε ότι σκέφτονται πλέον σοβαρά να αλλάξουν πάροχο cloud και να προτιμήσουν μία ευρωπαϊκή εταιρία. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι το 60% των επιχειρήσεων δεν βλέπει λόγο να αλλάξει κάτι μετά το σκάνδαλο της NSA».