Οι ευρωπαίοι Πράσινοι άρχισαν αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία τους για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχοντας να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες αυτές του Γάλλου Ζοζέ Μποβέ και της Γερμανίδας Ρεμπέκα Χαρμς, νυν συμπροέδρου της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηλικίας από 16 ετών και άνω καλούνται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Ίντερνετ ως τις 28 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία αυτή είναι ανοικτή σε όλους όσοι δηλώνουν "συμπαθούντες" των οικολόγων. Θα προκριθούν οι δύο υποψήφιοι που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους.

Εκτός από τον 60χρονο Μποβέ και την 57χρονη Χαρμς, οι δύο άλλοι υποψήφιοι είναι η Ιταλίδα Μόνικα Φρασόνι, 50 ετών, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, και η Γερμανίδα Σκα Κέλερ, 32 ετών, πρώην εκπρόσωπος της Νεολαίας των Ευρωπαίων Πρασίνων. Κάθε υποψήφιος χαίρει της υποστήριξης τουλάχιστον τεσσάρων οικολογικών κομμάτων στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι ο δεύτερος πανευρωπαϊκός πολιτικός σχηματισμός που επιλέγει τον υποψήφιό του για τη διαδοχή του πορτογάλου συντηρητικού Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ήδη να προτείνουν τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ως υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ριζοσπαστική αριστερά ενδέχεται να επιλέξει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες τον Έλληνα Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο νοθείας στο σύστημα της ψηφοφορίας και να εξασφαλιστεί η ανωνυμία αυτών που θα ψηφίσουν. Στη διάρκεια της προκριματικής εκστρατείας, οι τέσσερις υποψήφιοι θα συμμετέχουν σε συζητήσεις στην ΕΕ και στο Ίντερνετ.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο greenprimary.eu.

Έπειτα από δύο πενταετείς θητείες, ο Μπαρόζο θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στα τέλη Οκτωβρίου 2014. "Δέκα χρόνια είναι αρκετά", δήλωσε χθες μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.