Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ανεργίας, ο εθνικισμός και οι διάφορες μορφές εξτρεμισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εκτίμησε ο υπουργός Βετεράνων Πολέμου της Κροατίας, Πρέντραγκ Μάτιτς ενόψει της 18ης Νοεμβρίου - Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Βούκοβαρ, πόλη στην οποία έχουν σημειωθεί επεισόδια για την τοποθέτηση πινακίδων στη λατινική και την κυριλλική γραφή.

"Όταν η χώρα είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση κι όταν οι άνθρωποι πεινούν και δεν έχουν δουλειά, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπήσεις την εθνικιστική χορδή, εκεί όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι" τόνισε ο κ. Μάτιτς.

Αναφερόμενος στην καθιέρωση της διγλωσσίας στο Βούκοβαρ, θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από οργανώσεις βετεράνων πολέμου, ο κ. Μάτιτς εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα σε κρατικούς οργανισμούς και στη συνέχεια "σταδιακά και όταν η κατάσταση διορθωθεί, να συμπεριληφθεί στην ατζέντα και η κυριλλική γραφή, η οποία μία μέρα θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να καθιερωθεί".

Ο κ. Μάτιτς τόνισε αν και ο ίδιος αντιμετωπίζει δυσκολίες με το ζήτημα του Βούκοβαρ, καθώς είναι και βετεράνος πολέμου, ως υπουργός της κυβέρνησης ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής να τηρεί τους νόμους και είναι δύσκολο να μην τους τηρεί.

Ο υπουργός Βετεράνων πολέμου υπογράμμισε ο νόμος για την καθιέρωση της διγλωσσίας πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες, ένας 41χρονος κάτοικος του Βούκοβαρ έσπασε τη δίγλωσση πινακίδα έξω από το κτίριο του αστυνομικού τμήματος της πόλης και αμέσως συνελήφθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Βούκοβαρ - Σρεμ, Ντομάγκοϊ Τζιγκούμοβιτς δήλωσε ότι ο συλληφθείς ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι έσπασε την πινακίδα με ξύλινο αντικείμενο.

Η πινακίδα στο αστυνομικό τμήμα του Βούκοβαρ καταστράφηκε χθες για δεύτερη φορά, καθώς πρώτη φορά έγινε αμέσως μετά την τοποθέτησή της.

Νωρίτερα χθες, όσοι αντιδρούν στην καθιέρωση του κυριλλικού αλφάβητου, κυρίως μέλη του "Επιτελείου για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ", ανήγγειλαν ότι στις 17 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα αποφανθούν αν η ισότιμη χρήση των γλωσσών και των γραφών πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχή, στις οποίες εθνικές μειονότητες αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού.

Εξηγώντας τις αλλαγές που θα προκύψουν στη νομοθεσία αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα απαντήσει "ναι", η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σνέζανα Πάτκο ανέφερε ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση, θα απαιτείται η εθνική μειονότητα να αποτελεί το 50% του πληθυσμού μιας περιοχής για να χρησιμοποιεί τη γλώσσα και τη γραφή της και όχι το 1/3 του πληθυσμού, όπως ισχύει τώρα. 

Η συλλογή υπογραφών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου.