Νεαρός θιβετιανός μοναχός αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη βορειοδυτική Κίνα, έγινε γνωστό την Τρίτη από μέσο ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Τσερίνγκ Γκιάλ, ηλικίας 20 ετών, αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα στο Γκουόλου, θιβετιανή ζώνη της επαρχίας Τσινγκχάι, ανακοίνωσαν η ΜΚΟ Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT), που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και ο ραδιοσταθμός Radio Free Asia (RFA), μέσο ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αστυνομικοί έσβησαν τις φλόγες και μετέφεραν το νεαρό στο νοσοκομείο, αφηγήθηκαν μάρτυρες, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια άλλη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Θιβετιανών με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, η Free Tibet, διαβεβαίωσε ότι ο μοναχός επέζησε.

Η αυτοπυρπόληση πραγματοποιήθηκε ενώ διεξάγεται από το Σάββατο στο Πεκίνο μια ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), η οποία συζητεί «ιστορικές» οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Από το 2009, περίπου 120 Θιβετιανοί έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός ή έχουν επιχειρήσει να αυτοπυρποληθούν στο Θιβέτ και στις γειτονικές επαρχίες.

Πολλοί Θιβετιανοί καταγγέλλουν την αυξανόμενη κυριαρχία των κινέζων Χαν, της πλειοψηφικής εθνότητας στην Κίνα και την καταπίεση της θρησκείας και του πολιτισμού τους, εκτιμώντας εξάλλου πως η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους ωφελεί κυρίως τους Χαν.

TAGS