Κουπόνια αγορών θα προσφερθούν στις μητέρες οι οποίες θηλάζουν το μωρό τους, στο πλαίσιο πιλοτικού σχεδίου που θα εφαρμοστεί σε υποβαθμισμένες ζώνες στο κέντρο της Αγγλίας και έχει σαν στόχο να ενθαρρύνει μια πρακτική που κρίνεται ωφέλιμη για την υγεία των παιδιών.

Περίπου 130 γυναίκες θα μετάσχουν στο σχέδιο στο Ντέρμπισαϊρ και την γειτονική κομητεία του Νοτίου Γιόρκσαϊρ: αυτές θα λάβουν κουπόνια αξίας 120 στερλινών (140 ευρώ), αν το μωρό τους θρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τις έξι πρώτες εβδομάδες της ζωής του, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν ο θηλασμός παραταθεί έως και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, η ανταμοιβή τους θα φτάσει σε έως και 200 στερλίνες (περίπου 240 ευρώ).

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα μητρικού θηλασμού στον κόσμο», δήλωσε η γιατρός Κλερ Ρέλτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, η οποία μετείχε στη διοργάνωση του σχεδίου. Στη χώρα, υπογράμμισε, τα μωρά που ζουν σε πλούσιες ζώνες έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να θηλάσουν από αυτά που ζουν στις υποβαθμισμένες ζώνες.

Η δημόσια υπηρεσία υγείας NHS της Μ. Βρετανίας συστήνει στις γυναίκες να θρέφουν αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέσω του θηλασμού το μωρό τους έως και τον έκτο μήνα της ζωής του. Ωστόσο, τον έκτο μήνα, μόνον το 34% των μωρών στην Βρετανία θηλάζει και μόνον το 1% δεν έχει τραφεί ποτέ με γάλα σε σκόνη, σύμφωνα με την κ. Ρέλτον.

«Τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, στην πέψη ή αναπνευστικά και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη ή να είναι παχύσαρκα αργότερα», σημείωσε η ίδια.

Για να μετάσχουν στο σχέδιο, οι μητέρες θα πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση στην οποία να δηλώνουν υπεύθυνα ότι θηλάζουν, αλλά δεν θα τεθούν υπό αυστηρή επίβλεψη. Τα κουπόνια θα εξοφληθούν από την Εθνική Πρωτοβουλία Έρευνας για την Πρόληψη (National Prevention Research Initiative), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και τον τομέα των σωματείων και των ιδρυμάτων.

Αν το σχέδιο κριθεί αποτελεσματικό, μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο η Τζάνετ Φάιλ, σύμβουλος μαία στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιών (Royal College of Midwives), χαρακτήρισε το σχέδιο ανεπαρκές. «Τα κίνητρα για τον θηλασμό δεν μπορούν να πηγάζουν από μια οικονομική ανταμοιβή. Θα πρέπει να συνιστά μια ηθελημένη πρακτική από την μητέρα για το συμφέρον της υγείας και της ευημερίας του μωρού της», υπογράμμισε.