Είναι ώρα να «ηρεμήσουν τα πράγματα» με τις ΗΠΑ όσον αφορά την συμφωνία που κυοφορείται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος επέστρεψε στο υπουργικό του αξίωμα μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βάρυναν.

«Όσον αφορά τις πρόσφατες διαφορές μας με τις ΗΠΑ, τώρα είναι ώρα να ηρεμήσουν τα πράγματα», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε τελετή που έγινε για την επιστροφή του στο υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από σχεδόν ένα έτος απουσίας, από τον Δεκέμβριο του 2012.

«Η πρώτη μου συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί ήταν αφιερωμένη στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο (...). Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν έναν θεμέλιο λίθο και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να ελιχθούμε στην παγκόσμια αρένα», σημείωσε.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλές και σταθερές, τίποτε δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», διαβεβαίωσε ο Λίμπερμαν.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ —κυρίως με μια λογομαχία ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι— με την ισραηλινή κυβέρνηση να κατηγορεί την αμερικανική για υπερβολική ευελιξία απέναντι στην Τεχεράνη.

«Είναι φυσικό να έχουμε ορισμένες φορές μια διαφορά απόψεων με τις ΗΠΑ (...) αλλά αυτή η διαφορά δεν θα έπρεπε να εκφράζεται δημοσίως», συνέχισε, ασκώντας καλυμμένα κάποια κριτική προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «μια πολύ κακή κατανόηση» έπειτα από ένα δίωρο τετ-α-τετ που είχε την Παρασκευή με τον Κέρι και είχε στην συνέχεια πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις του για τους κινδύνους που θα εγκυμονούσαν οι παραχωρήσεις προς το Ιράν.