Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας, Ρόμαν Γιάκιτς, κατά την έναρξη τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη και πρόσφερε το περιπολικό σκάφος "Triglav" για τις επιχειρήσεις της διεθνούς ναυτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) από τον Ιανουάριο, εφ' όσον αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης με το κύμα προσφύγων στην Ιταλία.

"Ο Μπαν Κι - Μουν ευχαρίστησε για τη συμμετοχή των στρατευμάτων της Σλοβενίας σε διεθνείς επιχειρήσεις και απαντώντας σε ερώτησή του τον διαβεβαίωσα ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο άρσης των εθνικών περιορισμών μας για τα υψίπεδα του Γκολάν" δήλωσε ο κ. Γιάκιτς.

"Όπως γνωρίζετε, έχουμε περιορίσει τις κινήσεις των στρατευμάτων μας πάνω από τη Συρία" δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γιάκιτς, ο οποίος συναντήθηκε πρώτα με το βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Herve Ladsous και το βοηθό Γενικό Γραμματέα για το Τμήμα Υποστήριξης Πεδίου Ammer Haq είπε ότι η Σλοβενία επιθυμεί το "Triglav" να ενταχθεί στο γερμανικό στόλο στην αποστολή UNIFIL για έξι μήνες και η πρότασή του έγινε ευπρόσδεκτη με θέρμη.

Ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας δεσμεύθηκε ότι η Σλοβενία θα εξοφλήσει το χρέος της όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. "Υπάρχει το θέμα της συνδρομής. Πληρώνουμε τακτικά, αλλά υπάρχει ένα χρέος από πριν και η Σλοβενία θα το ρυθμίσει ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές της" είπε απορρίπτοντας τις εικασίες ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να χάσει τα δικαιώματα ψήφου εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο κ. Γιάκιτς ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζει επίσκεψη στα σλοβενικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) πριν από τα Χριστούγεννα και ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για να επισκεφθεί τη σλοβενική δύναμη στο Αφγανιστάν.

"Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει να εγκρίνει το ψήφισμα για το Αφγανιστάν μετά το 2014, θα είναι μία επιπλέον βοήθεια στην κατεύθυνση της συμμετοχής των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, σε περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στην ISAF υπό τη σημαία του ΟΗΕ " υπογράμμισε.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι προτεραιότητά μας είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, θα παραμείνουμε στη συγκεκριμένη περιοχή με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη, που αριθμεί 300 άνδρες" δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας σημειώνοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Γιάκιτς θα συνεχίσει τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χάγκελ.

"Αναμένω να μάθω περισσότερα για την αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν μετά το 2014 και είναι επίσης πιθανό ο κ. Χάγκελ να ρωτήσει τις απόψεις της Σλοβενίας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το μήνυμά μου προς τον συνάδελφό Χάγκελ θα είναι ό,τι έχω ήδη πει στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει αυτό που είχε δηλώσει η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας. Είπε ότι ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής χωρίς τη διεύρυνση στην ημερήσια διάταξη" τόνισε.

TAGS