Οι βιαιότητες συνεχίζουν να βρίσκονται σε έξαρση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ενώ η Αφρικανική Ένωση (AU) πρόκειται αύριο Πέμπτη να επιχειρήσει να εξεύρει λύση στη μετεκλογική κρίση, με μία συνάντησή της σε υψηλό επίπεδο στην Αντίς Αμπέμπα, με συμμετοχή και του Αλασάν Ουατάρα, του αναγνωρισμένου από σημαντικές δυτικές κυβερνήσεις προέδρου.

Ο Γκμπαγκμπό παραμένει στο προεδρικό μέγαρο μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010 κι έχει ανακηρυχθεί πρόεδρος μόνον από το πειθήνιο σε αυτόν Συνταγματικό δικαστήριο της Ακτής Ελεφαντοστού, στη σύνοδο αυτήν θα στείλει ως αντιπρόσωπό του τον πρώην πρωθυπουργό, Πασκάλ Ν'Γκουεσάν.

Η πλευρά αυτή μιλά συνεχώς για "παγίδα" και "συνωμοσία" γαλλικής επίνευσης. Ο Ν'Γκουεσάν ηγείται κόμματος και έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η επιλογή του από την πλευρά του Γκμπαγκμπό.

Ένα ολόκλήρο τρίμηνο, πλέον, μετά τις προεδρικές εκλογές, το ζητούμενο είναι η δυτικοαφρικανική χώρα να μην ξανακυλήσει σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, όπως τη διετία 2003-2004. Οι νεκροί από τις μετεκλογικές συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 370, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Στο δυτικό τομέα της αφρικανικής χώρας, οι 'Νέες δυνάμεις' του Ουαταρά μάχονται με τις 'Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας' του Λοράν Γκμπαγκμπό με αμείωτο ρυθμό.

Στη σύνοδο της AU, η οποία θα εξετάσει τις εξελίξεις στο Αμπιτζάν, θα λάβουν μέρος οι Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ (Μαυριτανία), Τζέικομπ Ζούμα (Νότια Αφρική), ο οποίος δείχνει κατανόηση προς τον Γκμπαγκμπό, Τζακάγια Κικουέτε (Τανζανία), Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο (Τσαντ) και Μπλεζ Κομπαορέ (Μπουρκίνα Φάσο), ο οποίος διάκειται ευνοϊκά προς τον Ουαταρά.

Ο Αλασάν Ουαταρά βρίσκεται πολιορκημένος από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό στο ξενοδοχείο Γκολφ, όπου διαμένει, στο Αμπιτζάν, κι αν καταφέρει, τελικά, να φθάσει στην Αντίς Αμπέμπα, θα είναι η πρώτη έξοδός του από εκεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο εκπρόσωπο του Ουαταρά λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μετέδωσε ότι ο Ουαταρά ταξιδεύει προς την Αντίς Αμπέμπα, "όπου θα βρίσκεται στο τέλος της ημέρας".

Το Συμβούλιο ειρήνης κι ασφάλειας της AU ολοκληρώνει σήμερα τις προτάσεις του για την αυριανή σύνοδό της, αλλά είναι μέχρις ώρας άγνωστο, ποια πλευρά στην Ακτή του Ελεφαντοστού θα πριμοδοτηθεί. Πιθανολογείται πάντως ότι θα πριμοδοτηθεί η πλευρά Ουαταρά. Οι όποιες αποφάσεις της AU είναι αμφίβολο πόσο δεσμευτικό χαρακτήρα έχουν.

Όσον αφορά, τέλος, τη γαλλική κυβέρνηση --η Ακτή Ελεφαντοστού είναι γαλλόφωνη πρώην γαλλική αποικία-- διακήρυξε, σήμερα, ότι "ο σφετερισμός του τομέα του κακάο από την κυβέρνηση Γκμπαγκμπό είναι μία παράνομη απόφαση". "Αυτή η απόφαση, εξάλλου, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, αφού εκπορεύτηκε από παράνομες αρχές, που δεν μπορούν να λάβουν την παραμικρή απόφαση. Πρόκειται για κλοπή ιδιωτικών περιουσιών, που απλά θα βαθύνουν την οικονομική κρίση στη δυτικοαφρικανική χώρα, αρκετό καιρό αφότου ο Γκμπαγκμπό σφετερίστηκε και την περιουσία της Κεντρικής Τράπεζας της Ακτής του Ελεφαντοστού".

Πριν από λίγο η κυβέρνηση του Γκμπαγκμπό που υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ ζήτησε να επαναληφθούν οι εξαγωγές κακάο πριν από την 31η Μαρτίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα υποστεί οικονομικές κυρώσεις.