Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα παρενέβη για πρώτη φορά σήμερα, στη συζήτηση που ξεκίνησε αρκετές εβδομάδες πριν σε σχέση με τη μεταφορά και την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας επί αλβανικού εδάφους.

«Ό, τι λέγεται και ακούγεται είναι ψευδές», είπε ο κ. Ράμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής, εκτός από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Εάν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, πρώτα θα γίνει διαβούλευση στο Κοινοβούλιο και θα λάβουμε υπόψιν την κοινή γνώμη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και πρόσθεσε ότι «η οποία απόφαση, θα έχει ως γνώμονα την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών».

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών συνεχίζονται καθημερινά σε όλη τη χώρα κατά της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο αλβανικό έδαφος.

Η «Συμμαχία κατά της εισαγωγής αποβλήτων» διοργάνωσε στα Τίρανα πορεία διαμαρτυρίας και με πλακάτ που έγραφαν «Όχι χημικά όπλα στην Αλβανία" συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην λεωφόρο των «Μαρτύρων του Έθνους».

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πήραν το δρόμο προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Δεν επετράπη όμως από την αστυνομία να συνεχίσουν ώστε να συγκεντρωθούν απέναντι από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
«Δεν είμαστε κατά της Αμερικής, αλλά κατά των χημικών όπλων», - δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Σάζαν Γκούρι.

Διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων στο έδαφος της Αλβανίας, διοργανώθηκε σήμερα και στην Πρίστινα, πορεία που κατέληξε μπροστά από την αλβανική πρεσβεία.