Την αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Σομαλία κατά 4.000 άνδρες ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών της αλ Σεμπάμπ, οι οποίοι έχουν αλλάξει τις τακτικές τους.

Η Σομαλία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και αναρχίας, μετά την ανατροπή του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991. Μία ειρηνευτική αποστολή  της Αφρικανικής Ένωσης, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών (AMISOM) αναπτύχθηκε το 2007, πάνω από μια δεκαετία μετά τις ανεπιτυχείς αρχικές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την αύξηση των αφρικανών κυανόκρανων στη Σομαλία στους 22.126 για διάστημα μέχρι δύο ετών και την επέκταση της λογιστικής υποστήριξης που παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη στις ειρηνευτικές δυνάμεις. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής μέχρι 12 στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Μελέτη του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης έχει δείξει ότι η αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, έχει αλλάξει τακτικές, στρεφόμενη προς τον ανταρτοπόλεμο και θέτοντας μεταξύ των στόχων της την κυβέρνηση, κρατικούς φορείς και τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν δείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους πέρα από τα σύνορα της Σομαλίας, καθώς ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι τον Σεπτέμβριο.