Η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατασκευή 20.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη ξάφνιασε τις ΗΠΑ αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή που απειλεί με διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.  

Συγκεκριμένα το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση για την υποβολή προσφορών, για την κατασκευή 20.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

«Ανησυχούμε πολύ (...) αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την ανακοίνωση και επί του παρόντος ζητάμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Όπως είπε η Ψάκι, η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό σχέδιο.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ για τον εποικισμό, την οποία είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι: «Δεν αποδεχόμαστε τη νομιμότητα της συνέχισης αυτής της δραστηριότητας», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον καλούν τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο πρόεδρος Αμπάς του ανέθεσε να ενημερώσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι στην περίπτωση που το Ισραήλ επιμείνει στην απόφασή του «αυτό θα σημάνει την επίσημη ανακοίνωση του τέλους της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η παλαιστινιακή ηγεσία απείλησε επίσης να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξαναρχίσει τις ενέργειές της για να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ερεκάτ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα εξετάσει τις επόμενες ώρες την πιθανότητα να στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς εάν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του για αυτόν τον νέο εποικισμό».