Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε την Τρίτη την ακύρωση των σχεδίων, του υπουργείου Οικισμού να ξεκινήσει την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή 20.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και Παλαιστινιακής Αρχής.

«Ο πρωθυπουργός διέταξε τον αρμόδιο υπουργό Άριελ Ούρι να επανεξετάσει όλες τις δράσεις που αφορούν τον προγραμματισμό οι οποίες ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά την Τρίτη.

Η ανακοίνωση του έργου σχεδιασμού 20.000 σπιτιών των εποίκων στη Δυτική Όχθη από το υπουργείο Οικισμού και Στέγασης είχε προκαλέσει την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον και την σφοδρή κριτική των Παλαιστινίων οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία να βάλουν τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν το Ισραήλ δεν σταματούσε τον εποικισμό.

«Ανησυχούμε πολύ (...) αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την ανακοίνωση και επί του παρόντος ζητάμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση», είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, λέγοντας πως  η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό σχέδιο.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ για τον εποικισμό, την οποία είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι: «Δεν αποδεχόμαστε τη νομιμότητα της συνέχισης αυτής της δραστηριότητας», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον καλούν τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις.

Και ο  Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε νωρίτερα ότι αν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο πρόεδρος Αμπάς του ανέθεσε να ενημερώσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι στην περίπτωση που το Ισραήλ επιμείνει στην απόφασή του «αυτό θα σημάνει την επίσημη ανακοίνωση του τέλους της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η παλαιστινιακή ηγεσία απείλησε επίσης να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξαναρχίσει τις ενέργειές της για να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ερεκάτ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα εξετάσει τις επόμενες ώρες την πιθανότητα να στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς εάν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του για αυτόν τον νέο εποικισμό».