Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τη Ρωσία για τα "απολύτως σκανδαλώδη γεγονότα" που σημειώθηκαν τη Δευτέρα μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία στη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών.

"Είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί αυτό, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε μια βαθιά συγγνώμη γι' αυτό", δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό ZET.

Στη διάρκεια μιας πορείας που οργανώθηκε τη Δευτέρα από την ακροδεξιά για τη γιορτή της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών έκαψαν ένα φυλάκιο της αστυνομίας μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία και έρριξαν μερικά πυροτεχνήματα στον περίβολο της πρεσβείας.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν ζητεί και ο ίδιος συγγνώμη, ο Κομορόφσκι απάντησε: "Κι εγώ επίσης. Ασφαλώς και ναι. Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη εξ ονόματος του πολωνικού κράτους".

Χθες, Τρίτη, η ρωσική διπλωματία απαίτησε από την Πολωνία να ζητήσει επισήμως συγγνώμη. Κατά τη συνομιλία του με τον πρεσβευτή της Πολωνίας, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για "την αδράνεια που έδειξε η αστυνομία", υπογραμμίζοντας πως τα επεισόδια προκάλεσαν υλικές ζημιές στη ρωσική αντιπροσωπεία και διέκοψαν τη λειτουργία της για πολλές ώρες.

Η Μόσχα απαίτησε επίσης να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των ρωσικών αντιπροσωπειών στην Πολωνία και να καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης της ακροδεξιάς, ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών επιτέθηκαν επίσης σε καταληψίες, προκάλεσαν ζημιές σε οχήματα και έκαψαν σε μια πλατεία μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που αναπαριστούσε ένα ουράνιο τόξο φτιαγμένο από λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν 12 αστυνομικοί. Η αστυνομία προέβη σε 72 προσαγωγές.