Οι εκτάσεις με καλλιέργειες οπίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στο Αφγανιστάν το 2013, γεγονός που είναι πιθανόν να εξηγεί τη βούληση των παραγωγών να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει της αποχώρησης των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (UNODC) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η έκταση των καλλιεργημένων περιοχών αυξήθηκε κατά 36%, από 1.540.000 στρέμματα το 2012 σε 2.090.000 στρέμματα το 2013, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 (1.930.000 στρέμματα).

Άμεση συνέπεια: η καλλιέργεια του οπίου, από το οποίο παράγεται η ηρωίνη, ανήλθε σε 5.500 τόνους το 2013 (+49% σε σχέση με το 2012), προσθέτει η έκθεση η οποία συντάχθηκε από κοινού από την UNODC και αφγανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το επίπεδο της παραγωγής θα μπορούσε να είναι ακόμη "υψηλότερο" εάν δεν επικρατούσαν "δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κυρίως στις νότιες και δυτικές περιοχές του", επίκεντρο της καλλιέργειας του οπίου του Αφγανιστάν.
Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν "κακή είδηση", "αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τα προγράμματα που εφαρμόζουμε θα επιτρέψουν, αν όχι την εξαφάνιση, πάντως τη σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ ο αρμόδιος υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών Ντιν Μοχάμαντ Μουμπάρεζ Ρασίντι.

Σύμφωνα με την UNODC, οι καλλιεργητές ενδεχομένως να αύξησαν την παραγωγή οπίου "για να εξασφαλίσουν πόρους απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον που μπορεί να ακολουθήσει την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων το 2014".
Η αύξηση των καλλιεργημένων εκτάσεων και της παραγωγής "απειλεί τη δημόσια υγεία, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν", σχολίασε ο διευθυντής του UNODC Γιούρι Φεντότοφ.

Οι αντάρτες ταλιμπάν επωφελούνται άμεσα από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, πρώτη χώρα παραγωγής οπίου παγκοσμίως, αντλώντας 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη δραστηριότητα αυτή.

Αυτό το οικονομικό "μάννα" τροφοδοτεί την αιματηρή πολεμική εκστρατεία των ταλιμπάν κατά των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικό συνασπισμό.
"Η σχέση μεταξύ του κενού ασφαλείας και της καλλιέργειας οπίου που παρατηρείται από το 2007 εξακολουθεί να ισχύει το 2013": σχεδόν το 90% των καλλιεργειών οπίου είναι συγκεντρωμένο σε εννέα επαρχίες, που θεωρούνται προπύργια των ταλιμπάν, υπογραμμίζει η έκθεση.

Παρά τα 12 χρόνια πολέμου και τα τεράστια στρατιωτικά μέσα, η Διεθνής Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δεν κατάφερε να καταστείλει την δράση των ισλαμιστών, ενώ η αποχώρηση των 75.300 στρατιωτών του συνασπισμού προκαλεί φόβους για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Κατά τον επικεφαλής του UNODC στο Αφγανιστάν Ζαν-Λικ Λεμαχιέ "το πρόβλημα των ναρκωτικών δρα στο αφγανικό κράτος όπως ένας ιός: μολύνει και κατατρώει σιγά σιγά την ανοσοποιητική άμυνα των θεσμών". Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από την αφγανική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την ασφάλεια του Αφγανιστάν, "όλα τα προγράμματα στο τέλος θα καταρρεύσουν, και όχι μόνο η πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών".