Αφού πέρασαν πέντε ημέρες αγωνίας χωρίς νέα από τις οικογένειές τους, οι Φιλιππινέζοι της διασποράς κινητοποιούνται για να στείλουν βοήθεια στους επιζώντες της καταστροφής μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, παρά τους φόβους τους ότι θα γίνει βορά κυκλωμάτων διαφθοράς.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και τα θηριώδη κύματα που έπληξαν τις ανατολικές ακτές των κεντρικών Φιλιππίνων την περασμένη Παρασκευή κατέστρεψαν τα επικοινωνιακά δίκτυα και έχουν οδηγήσει στην απομόνωση εκατομμύρια ανθρώπους από τον έξω κόσμο.

Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι στο Λος Αντζελες και από το Τόκιο μέχρι το Ντουμπάι, οι φιλιππινέζοι μετανάστες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, συχνά ματαίως, ή να μάθουν νέα τους από τα μέσα ενημέρωσης ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φιλιππινέζοι μετανάστες, εργάζονται, συχνά ως οικιακοί βοηθοί, στο εξωτερικό και στέλνουν τα εισοδήματά τους στην πατρίδα τους για να συντηρήσουν τους γονείς τους, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να χτίσουν ένα σπίτι από στέρεα υλικά.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι καρποί των πολυετών στερήσεων αυτών των ανθρώπων χάθηκαν στις ζώνες της καταστροφής.
Αλλά, ακόμη περισσότερο από τις υλικές ζημιές, οι κοινότητες των Φιλιππινέζων της διασποράς ανησυχούν για την ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιζώντες, χωρίς στέγη, νερό, φάρμακα, τρόφιμα.

Δέκα εκατομμύρια Φιλιππινέζοι, το 10% του πληθυσμού της χώρας, ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Στην πλειοψηφία τους είναι οικιακοί βοηθοί, οικοδόμοι, ναυτικοί. Τον περασμένο χρόνο συνεισέφεραν 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των Φιλιππίνων, το 9% του ΑΕΠ.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζουν 150.000 Φιλιππινέζοι , ο Ερυθρός Σταυρός έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο συγκέντρωσης και διάθεσης πληροφοριών για τους αγνοούμενους.

«Το 80% των κλήσεων προερχόταν από τους εργοδότες τους που ήθελαν να βοηθήσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Ντενίζ Γουόνγκ.

Πολλές κοινότητες Φιλιππινέζων στον κόσμο πήραν πρωτοβουλίες συλλογής χρημάτων, αν και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρχές της χώρας τους.

«Φοβόμαστε ότι αν στείλουμε τα χρήματα στην κυβέρνηση, θα καταλήξουν στην τσέπη τους και δεν θα φθάσουν ποτέ στον προορισμό τους», εξηγεί ο Εμάν Βιγιανουέβα, γενικός γραμματέας του Ενωμένων Φιλιππινέζων του Χονγκ Κονγκ που πιστεύουν ότι «ορισμένοι βουλευτές διανέμουν τη βοήθεια μόνο στους ψηφοφόρους τους».

«Η μεγαλύτερη τραγωδία θα ήταν οι διεφθαρμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να επωφεληθούν από την καταστροφή για να λεηλατήσουν και καταχρασθούν τη βοήθεια που θα προορίζεται για τα θύματα και τους επιζώντες», προειδοποιεί ο Γκάρι Μαρτίνες, πρόεδρος της ένωσης φιλιππινέζων μεταναστών Migrante International.

Στην Καλιφόρνια, όπου ζουν 300.000 φιλιππινέζοι μετανάστες, οι εκκλησίες της κοινότητας οργανώνουν τη συγκέντρωση της βοήθειας. Τα πάμπλουτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που απασχολούν χιλιάδες Φιλιππινέζους μετανάστες , υποσχέθηκαν βοήθεια 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του Χαϊγιάν.

Ομως για την Λιζέλ Μιράγες, μία 40χρονη υπηρέτρια που εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ, όπως και για χιλιάδες άλλους, η αναμονή είναι ατελείωτη. Δεν έχει νέα από την οικογένειά της στη νησιά Βισάγιας.

«Είμαι πολύ, πολύ λυπημένη. Ολη μου η οικογένεια είναι εκεί», λέει κάνοντας τα ψώνια του αφεντικού της.