Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές αποφάσισαν σήμερα να επιτρέψουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στα επιβατικά αεροπλάνα στη διάρκεια όλων των φάσεων της πτήσης, περιλαμβανομένων αυτών της απογείωσης και της προσγείωσης.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της επέκτασης της ελευθερίας χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στα αεροπλάνα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πάτρικ Κι, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA).

Η AESA θα δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Νοεμβρίου μια νέα οδηγία που επεκτείνει τη δυνατότητα χρήσης ταμπλετών, τηλεφώνων, ηλεκτρονικών βιβλίων και συσκευών αναπαραγωγής μουσικής στη διάρκεια όλων των φάσεων των πτήσεων, με την προϋπόθεση πάντως οι συσκευές να έχουν μια «λειτουργία πτήσης». Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσιοποίησή της.

Ως τώρα η χρήση αυτών των συσκευών δεν επιτρεπόταν παρά μόνον εκτός των φάσεων της τροχοδρόμησης, της απογείωσης και της προσγείωσης. Ωστόσο η χρήση ογκωδών συσκευών, όπως οι φορητοί υπολογιστές, θα παραμείνει απαγορευμένη στη διάρκεια αυτών των τριών φάσεων, διευκρινίζει η υπηρεσία.

Αυτή η νέα οδηγία θα εφαρμοστεί σε όλα τα αεροπλάνα τα οποία διαχειρίζονται ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Η AESA λαμβάνει υπόψη τη διάδοση των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών και την επιθυμία των ταξιδιωτών να τις χρησιμοποιούν οπουδήποτε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Μακροπρόθεσμα, η AESA προσθέτει πως μελετά επίσης νέα μέσα για να επιτραπεί η χρήση κινητών τηλεφώνων εν πτήσει για πραγματοποίηση κλήσεων.