Οι γαλλικές δικαστικές αρχές άρχισαν έρευνα για το δημοσίευμα ακροδεξιού περιοδικού, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και το οποίο παρομοίασε την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά με πίθηκο.

Το περιοδικό Minute κυκλοφόρησε έχοντας έναν τίτλο που στην κυριολεξία μεταφράζεται«Σκανδαλιάρα σαν τον πίθηκο, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα», συνεχίζοντας τις ρατσιστικές προσβολές εναντίον της υπουργού, που γεννήθηκε στη Γουιάνα και είναι απόγονος μαύρων σκλάβων.

Η Τομπιρά έχει βρεθεί στο στόχαστρο της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς κυρίως επειδή εισήγαγε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις εναντίον της πολλαπλασιάζονται.

Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική εξέταση για «δημόσια προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα» για το δημοσίευμα του περιοδικού Minute. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του περιοδικού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ποια μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος από την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το Minute, έχουν τυπωθεί 40.000 αντίτυπα τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται κανονικά και σήμερα. Εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής Τύπου Presstalis είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μόνο με δικαστική απόφαση μπορεί να σταματήσει η κυκλοφορία ενός εντύπου και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Οι ρατσιστικές ύβρεις τιμωρούνται στη Γαλλία με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ.

Η ίδια η Τομπιρά, ωστόσο, αρνείται να καταθέσει αγωγή εναντίον όσων την προσβάλουν με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό απλώς θα τους διαφημίσει και θα ενισχύσει την υποστήριξη προς την άκρα δεξιά.