Η πρόεδρος του γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) Μαρίν Λε Πεν επισκέπτεται σήμερα τη Χάγη, όπου θα συζητήσει με τον επικεφαλής της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς για την πιθανότητα να υπάρξει μια συμμαχία μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2014.

Η Λε Πεν έφτασε αργά το πρωί στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου την υποδέχθηκε ο Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), αποκαλώντας την «καλή φίλη» και μιλώντας για «μια ιστορική συνάντηση».

«Είναι μια πολύ σημαντική πολιτικός, θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας», σημείωσε ο Βίλντερς.
Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να γευματίσουν μαζί και θα δώσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Λε Πεν και ο Βίλντερς επιθυμούν να ενώσουν τα πολλά κινήματα των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα.

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα χρειάζονται 25 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές σε σύνολο 766 από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών μελών της ΕΕ.

Αν και ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από 25 στις εκλογές του 2014, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, καθώς η άκρα δεξιά είναι κατακερματισμένη.

Αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μία ομάδα ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας (EFD), υπό την ηγεσία του βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, με 32 βουλευτές.

Στην ομάδα που σχεδιάζουν να σχηματίσουν η Λεπέν και ο Βίλντερς θα μπορούσαν να συμμετέχουν το βελγικό Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον), η ιταλική Λέγκα του Βορρά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), καθώς και κάποια κόμματα από τη βόρεια Ευρώπη.

Όσο για το βρετανικό UKIP του Φάρατζ θεωρεί πολύ ακραίες κάποιες από τις απόψεις του Βίλντερς.

Το PVV, που διαθέτει 4 ευρωβουλευτές, και το Εθνικό Μέτωπο, με τρεις ευρωβουλευτές, μοιράζονται πολλές κοινές θέσεις, όπως για παράδειγμα για τη μετανάστευση, όμως ο Βίλντερς, που τάσσεται υπέρ του Ισραήλ, ενδέχεται να έχει προβλήματα επί της αρχής με τον αντισημιτισμό του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, πατέρα της Μαρίν και ιδρυτή του FN.

Αν και το PVV κατέγραψε απώλειες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2012, εξακολουθεί να έχει σημαντικά ποσοστά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το Εθνικό Μέτωπο, από την άλλη, βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές με 24%, βάσει μιας πρόσφατης δημοσκόπησης.