Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομάδα των διαπραγματευτών του οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες με το Ισραήλ που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ παραιτήθηκε λόγω της έλλειψης προόδου, κι αφού η διαδικασία επισκιάστηκε από την ανακοίνωση για την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς εποικισμούς.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις συνομιλίες, που ξανάρχισαν τον Ιούλιο έπειτα από τρία χρόνια αδιεξόδου, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές ελάχιστη πρόοδος έχουν συμβάλει να επιτευχθεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, ο Αμπάς άφησε ωστόσο να γίνει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ακόμη κι αν η αντιπροσωπεία των παλαιστίνιων διαπραγματευτών επιμείνει στην απόφασή της.
«Είτε θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν, και το προσπαθούμε μαζί τους, ή θα σχηματίσουμε νέα αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Αμπάς.

Δεν έγινε ξεκάθαρο στη συνέντευξη του Αμπάς πότε παραιτήθηκαν οι διαπραγματευτές, αλλά ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις.

Σε μια δήλωσή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων, Σάεμπ Ερεκάτ, δεν έδωσε λεπτομέρειες που αφορούν την υποβολή της παραίτησής του, επισήμανε ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ έχουν παγώσει.

«Στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα, υπό το φως των ανακοινώσεων για την εποικιστική δραστηριότητα», είπε.

Αφού άρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με σχέδια ανέγερσης πολλών χιλιάδων νέων κατοικιών σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η αποκάλυψη χθες ότι το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση άλλων σχεδόν 24.000 κατοικιών σε δύο περιοχές προκάλεσε την εκδήλωση ανησυχίας από μέρους των ΗΠΑ, ενώ οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν την απόφαση αυτή.

Ο Ερεκάτ κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπαθεί να ακυρώσει τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να υπάρξει μια συμφωνία όσον αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρικτής της ανέγερσης νέων κατοικιών για τους εποίκους, παρενέβη αργά χθες βράδυ δίνοντας εντολή να ανασταλεί η εκτέλεση των σχεδίων αυτών και δηλώνοντας ότι δεν ήταν εκ των προτέρων ενημερωμένος για αυτά.

Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι η εποικιστική δραστηριότητα θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή που θα μεταθέσει το επίκεντρο της προσοχής από τον τρέχοντα στόχο της κυβέρνησής του, ο οποίος είναι να αποτραπεί η σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επαναλαμβάνονται την 20ή Νοεμβρίου στη Γενεύη. Το Ισραήλ, που πιστεύεται ότι είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Μέση Ανατολή, κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι το οποίο η Τεχεράνη διαψεύδει.