«Η απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία έχει ήδη ληφθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή» δήλωσε ο Paul Walker, διευθυντής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ερωτηθείς γιατί η Αλβανία επελέγη ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων, ο κ. Walker απάντησε: «Την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ πριν από μερικές εβδομάδες. Ποιος σκεφτόταν την Αλβανία; Όμως, η χώρα αυτή έχει περάσει από μια διαδικασία καταστροφής των όπλων το 2007. Είχαν ένα μικρό οπλοστάσιο χημικών όπλων και η Οργάνωση για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν έξι μήνες για να καταστρέψουν 16 τόνους αερίου μουστάρδας».

Η δηλώσεις του κ. Walker, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare, αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, που καθημερινά οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας κατά της παραλαβής και της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για το θέμα» και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί να λάβουμε μια απόφαση, θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική μας ασφάλεια».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Αλβανία αναμένεται να παραλάβει περίπου 1.600 τόνους χημικών όπλων ή περίπου 650 νταλίκες, που θα φθάσουν σε ένα από τα λιμάνια της χώρας.