Η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κοστίζει τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και στους Σοσιαλδημοκράτες, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι CDU/CSU χάνουν μισή μονάδα και πέφτουν στο 41%, ενώ το SPD, από το 25,7% που πέτυχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, περιορίζεται στο 24%. Αντιθέτως, η Αριστερά κερδίζει 1,4 μονάδα και φθάνει στο 10%, με τους Πράσινους να ενισχύονται κατά 0,4% και να βρίσκονται στο 9%. Η «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD), η οποία, με 4,7% δεν κατόρθωσε να μπει στην Βουλή, φθάνει το 5%, με τους επίσης αποκλεισμένους από την Bundestag Φιλελεύθερους να χάνουν περαιτέρω δυνάμεις και από το 4,7% του Σεπτεμβρίου να περιορίζονται στο 4%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ωστόσο ιδιαίτερα αρνητικά και για την ηγεσία του SPD. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα είναι, πιθανότατα, ο επόμενος αντικαγκελάριος, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από την κρίση, ενώ το 58% απαντά αρνητικά. Το 42% τον θεωρεί συμπαθή, το 42% πιστεύει ότι διαθέτει αίσθηση του χιούμορ, αλλά μόλις το 39% τον θεωρεί αξιόπιστο.