Την αποστολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας αλλά και στρατιωτικών ενισχύσεων στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε η Αυστραλία.

Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε να στείλει ακόμη 14 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας συνολικά την οικονομική ενίσχυση σε 21 εκατ. ευρώ.

«Ως φίλος και γείτονας, η Αυστραλία στέκεται δίπλα στις Φιλιππίνες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ.

Τα οικονομικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων, ειδών υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας των παιδιών, καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Δύο πολεμικά αεροσκάφη της Αυστραλίας προσγειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στις Φιλιππίνες μεταφέροντας γιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό,.

Η βοήθεια κατευθύνθηκε προς την Τακλομπάν, μία από τις πόλεις που καταστράφηκαν από τον τυφώνα στο νησί Λέιτε στις κεντρικές επαρχίες της χώρας. Τις επόμενες ώρες αναμένονται άλλα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C - 130 Hercules γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν σάρωσε τις Φιλιππίνες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας πόλεις και υποδομές. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση των αρχών ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα ανέρχεται σε 2.357 θύματα.