Την επείγουσα ανάγκη βοήθειας στους χιλιάδες πληγέντες του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, οι οποίοι, όπως είπε, βιώνουν μια «απολύτως ζοφερή» κατάσταση, υπογράμμισε η Βαλερί Άμος, επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Πρέπει να τους παρασχεθεί βοήθεια τώρα(...). Ήδη λένε ότι παίρνει πάρα πολύ χρόνο για να φτάσει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ταχύτερα η παράδοση της βοήθειας (...) είναι άμεση προτεραιότητα», τόνισε η κ. Άμος από τη Μανίλα.

Έξι ημέρες μετά το πέρασμα ενός από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που προσέγγισε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές με ανέμους ταχύτητας πάνω από πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα, πολλαπλασιάζεται η κριτική για την καθυστερημένη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές πληγείσες περιοχές, όπου οι πολίτες που βίωσαν την καταστροφή είναι σε απόγνωση.

Στην πόλη- φάντασμα Τακλομπάν, χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς νερό και τροφή και προσπαθούν να ξεφύγουν από εκεί αναζητώντας μια θέση στις λίγες πτήσεις που αναχωρούν.

Μέσα σε όλα έχουν να αντιμετωπίσουν και κινδύνους για την υγεία τους καθώς λόγω των ερειπίων δεν έχουν ανασυρθεί όλα τα πτώματα αλλά και αυτά που έχουν εντοπιστεί παραμένουν πολλές φορές στους δρόμους δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση.