Για τους περισσότερους ανθρώπους τα 65α γενέθλια σηματοδοτούν το τέλος της εργασιακής ζωής και την ελπίδα να ξεκινήσει μια μακρά και ευτυχισμένη συνταξιοδότηση. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, όμως, δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος και η «δουλειά» για την οποία γεννήθηκε να αναλάβει είναι μοναδική.

Όπως αναφέρει το Έθνος, επικαλούμενο τον Guardian, σήμερα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε συνταξιούχος. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι καθώς δεν είναι μόνο ο μακροβιότερος κληρονόμος που υπηρετεί το θρόνο, αλλά τείνει να γίνει και ο πιο ηλικιωμένος που περιμένει να κληρονομήσει το στέμμα, τότε σίγουρα γι' αυτόν είναι μια οδυνηρή ημέρα.

Σε αντίθεση με τη Βασίλισσα, που είχε να επιδείξει σοφία παρά το νεαρό της ηλικίας της, όταν κληρονόμησε το θρόνο στα 25, ο Πρίγκιπας Κάρολος αναγκάστηκε να περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην προετοιμασία για την ημέρα που θα γίνει βασιλιάς.

Η Βασίλισσα είναι τώρα 87 ετών και η διαδικασία της παράδοσης καθηκόντων στο γιο της βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτή η εβδομάδα είναι ένα σημαντικό σημάδι της μετάβασης αυτής.

Για πρώτη φορά από το 1973, η Βασίλισσα θα χάσει τη Συνάντηση Κορυφής Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας.

Ο επίσημος λόγος της για την απουσία της είναι η προσπάθεια να προστατευτεί από της μακράς διάρκειας πτήση για τη Σρι Λάνκα, αλλά είναι επίσης ευκαιρία και για τον πρίγκιπα της Ουαλίας, που θα την εκπροσωπήσει, να πάρει τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή.

Κατά τους προσεχείς μήνες και έτη κι άλλα καθήκοντα που επί του παρόντος εκτελεί η βασίλισσα, θα πρέπει να τα αναλάβει ο Πρίγκιπας. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη πολλά χρόνια μέχρι να γίνει βασιλιάς.

Βασιλιάς εν αναμονή

Ενώ τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αμφισβητούν οποιαδήποτε πρόταση πως ο πρίγκιπας βλέπει τη βασιλεία ως φυλακή, είναι αλήθεια πως τα καθήκοντά του θα πρέπει να έρχονται πρώτα.

Όπως και να ανακαλύψει ένα ρόλο πέρα από αυτό του «Βασιλιά εν αναμονή», που έχει, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τον αντίκτυπο που θα έχει η θέση του αναπόφευκτα και στην ιδιωτική του ζωή.