Τρεις από τις πιο γνωστές ομάδες του κινήματος διαμαρτυρίας τον περασμένου χειμώνα κατά της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συγκροτήσουν πολιτικό κόμμα, πιθανότατα με το όνομα "Αλληλεγγύη" και με στόχο τον αγώνα για κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου.

Η Πανσλοβενική Λαϊκή Εξέγερση, η Επιτροπή για Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη στην Κοινωνία και μέλη του Δικτύου για την Άμεση Δημοκρατία ανήγγειλαν ότι σύντομα θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος, από το οποίο θα εκλεγεί πρόεδρος και θα υιοθετηθούν ο κώδικας ηθικής και το όνομα.

"Αποδεικνύουμε ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε μαζί προς το συμφέρον της Σλοβενίας και όλων των κατοίκων της" ανέφερε ο Ούρος Λούμπεϊ από την Πανσλοβενική Λαϊκή Εξέγερση στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα.

Το πρώτο πολιτικό κόμμα που αναδύεται από το κίνημα διαμαρτυρίας σχεδιάζει να προωθήσει επιθετική αντιμετώπιση της διαφθοράς για τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας και για ισχυρότερο ρόλο των νόμων και επιπλέον θα υποβάλει εφικτό οικονομικό πρόγραμμα.

Σλοβενία δεν μπορεί να σωθεί από εκείνους που την γονάτισαν" τόνισε ο Ντάμιαν Μάντελτς από την Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη σημειώνοντας ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει χωρίς εναλλακτική πολιτική λύση.

Ο Λέναρτ Ζάιτς από το Δίκτυο για την Άμεση Δημοκρατία υπογράμμισε ότι κατέστη σαφές ότι μόνον η παραμονή στους δρόμους δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί το επιθυμητό.

Το Δίκτυο για την Άμεση Δημοκρατία, όπως και η Πανσλοβενική Λαϊκή Εξέγερση, θα παραμείνουν αυτόνομα κινήματα διαμαρτυρίας ενεργά ως τμήμα της κοινωνίας των πολιτών και ορισμένα μέλη τους θα προσχωρήσουν στο υπό ίδρυση κόμμα.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος είναι ο πρώην υπουργός Υγείας, Ντούσαν Κέμπερ, ο πρώην αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Μπόζινταρ Φλάισμαν και ο ιστορικός Γιόζε Πιριέβετς.

Ο κ. Πιριέβετς, ο οποίος συνεργάζεται με την Επιτροπή για τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη στην Κοινωνία πρώτος ανακοίνωσε πρώτος τον Απρίλιο ότι συγκροτείται νέο κεντροαριστερό κόμμα με το όνομα "Αλληλεγγύη - για μία Δίκαιη Κοινωνία".

Με αφορμή τις αναγγελίες για την ίδρυση νέου κόμματος, διατυπώθηκε η κριτική ότι η είσοδος στην πολιτική δεν αρκεί για να αλλάξουν τα πράγματα και ότι οι εκπρόσωποι του μελλοντικού κόμματος δεν υποστηρίζονται πλέον από τους περισσότερους διαδηλωτές.

Τα τρία κινήματα ήταν τα περισσότερο προβεβλημένα από τα ΜΜΕ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κορυφώθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λιουμπλιάνας.

Οι μαζικές διαδηλώσεις το χειμώνα οδήγησαν στην απομάκρυνση του δήμαρχου του Μάριμπορ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και το μεγάλο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, ακολούθησε η κατάρρευση της κυβέρνησης μετά την έκθεση της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς που αποκάλυψε ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα παραβίασε το νόμο και δεν δήλωσε όλα τα περιουσιακά του