Συνολικά 152 θάνατοι καταγράφηκαν σε τροχαία, λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών από το 2004 μέχρι σήμερα ανέφερε σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη.

Το 35% αυτών είπε, ήταν θάνατοι που οφείλονταν σε οδικά δυστυχήματα λόγο οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών. Από τα στοιχεία που κατέχει το κρατικό χημείο από αυτούς 49 ήταν οδηγοί και 4 ήταν πεζοί που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα, στο οποίο ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η κυρία Κανάρη είπε ότι το κρατικό χημείο έδωσε επιλογή στην Επιτροπή Συγκοινωνιών, όπως για τον επιβεβαιωτικό έλεγχο να μπορεί να λαμβάνεται δείγμα σάλιου και όχι μόνο αίματος, σημείο για το οποίο υπήρχαν προβληματισμοί για το αν θα μπορούσε να περιληφθεί στις πρόνοιες του νόμου.

Eπιβεβαίωσε ότι τα μέσα που θα χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο θα καταδεικνύουν ότι ο οδηγός είναι υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας και όχι αν το συγκεκριμένο άτομο έκανε παλαιότερα χρήση ναρκωτικών.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι έλεγχοι δε θα έχουν να κάνουν με πιθανές ουσίες στον οργανισμό του οδηγού, που οφείλονται στη χρήση φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών Άντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ρυθμίσει τον έλεγχο για χρήση ναρκωτικών ουσιών και οι ποινές που προβλέπονται είναι:

-Φυλάκιση μέχρι  3 χρόνια,
-Χρηματικό πρόστιμο 3,5 χιλιάδες ευρώ και
-τρία χρόνια στέρηση άδειας οδήγησης

Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής. Ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι η Αστυνομία εισηγήθηκε όπως στην επιβεβαιωτική εξέταση να μην χρησιμοποιείται μόνο δείγμα αίματος αλλά και σάλιου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Οι εμπλεκόμενοι στο νομοσχέδιο είπε, θα συνέλθουν ξανά εντός 15 ημερών για να δουν τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα επανέλθουν στις επιτροπές Συγκοινωνιών και Νομικών με στόχο να καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Η Αστυνομία, είπε ο κ. Δημητρίου, εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και δε θα γίνεται οποιαδήποτε μεταφορά στοιχείων από την αστυνομία στα αρχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.