Τουλάχιστον 460.000 άνθρωποι στην επαρχία του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν έχουν εγκαταλείψει φέτος τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας ανάμεσα στις φυλές και στις μάχες ανάμερα στους αντάρτες και τα κυβερνητικά στρατεύματα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

"Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 460.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ από τις αρχές του 2013 λόγω της βίας μεταξύ των φυλών και των μαχών ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τα ένοπλα κινήματα", ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο.

"Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος αυτού των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εντός της περιοχής του Νταρφούρ το 2011 και το 2012", διευκρινίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Επίσης δείχνει ότι αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή από τους 300.000 που είχε ανακοινώσει τον Μάιο για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος.

"Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές είναι η πιο μεγάλη πρόκληση και η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Νταρφούρ, περισσότερο από τα ανταρτικά κινήματα", είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Σουδάν Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσέιν ενώπιον του κοινοβουλίου.

Οι συγκρούσεις αυτές ανάμεσα σε πολιτοφυλακές αραβικών φυλών έχουν ενταθεί φέτος και έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε αυτήν την περιοχή του δυτικού Σουδάν, η οποία πλήττεται επίσης εδώ και μια δεκαετία από μάχες ανάμεσα σε πολιτοφυλακές και αντάρτες.