Την παραίτησή του από την θέση του πολιτικού ηγέτη της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο Δαλάι Λάμα. Για "τέχνασμα" κάνει λόγο το Πεκίνο.

"Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία", δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία του από τη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία όπου ζουν εξόριστοι Θιβετιανοί.

"Τώρα έχει προφανώς έρθει η ώρα να τεθεί αυτό σε ισχύ» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι για το μακροπρόθεσμο καλό των Θιβετιανών. Δεν είναι επειδή αισθάνομαι απογοητευμένος".

Ο επικεφαλής των εξόριστων Θιβετιανών, 75 ετών σήμερα και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει τροπολογία η οποία θα του επιτρέψει να παραιτηθεί στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του θιβετιανού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Δαλάι Λάμα είχε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας του και να μειώσει τον επίσημο ρόλο του, χωρίς παρόλα αυτά να εγκαταλείπει τον πνευματικό του ρόλο.

Πεκίνο: "Τέχνασμα για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα"

Η ανακοίνωση του Δαλάι Λάμα ότι εγκαταλείπει τον πολιτικό του ρόλο είναι "τέχνασμα" που έχει ως στόχο να "παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιάνγκ Γου.

Δαλάι Λάμα μιλάει συχνά τα τελευταία χρόνια για την αποχώρησή του. Πιστεύω ότι πρόκειται για τέχνασμα προκειμένου να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα", τόνισε η Ζιάνγκ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.