Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει εκ νέου σε ισχύ κυρώσεις βάσει των οποίων πάγωναν τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών ιρανικών εταιρειών, οι οποίες είχαν ακυρωθεί φέτος βάσει μιας δικαστικής απόφασης, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη σύναψη μιας συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πρόκειται για κυρώσεις που είχαν επιβληθεί, μεταξύ άλλων, στις τράπεζες Persia International Bank, Export Development Bank of Iran και Bank Refah Karagan.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσουν και πάλι κυρώσεις που είχαν ήδη επιβληθεί και όχι ότι θα επιβληθούν νέες σε βάρος του Ιράν.

Η απόφαση της ΕΕ, που ελήφθη σήμερα από ανώτερους αξιωματούχους, θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ένωσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να αντιμετωπιστούν οι εκατοντάδες μηνύσεις που έχουν υποβληθεί από πρόσωπα και εταιρείες του Ιράν εναντίον των κυρώσεων, αφού προηγούμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη φέτος είχαν επιτύχει την ακύρωση ορισμένων από αυτές.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιλέγει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους δικαστικές προκλήσεις με αυτό τον τρόπο, αντί να προσπαθήσει να κερδίσει τις υποθέσεις δικαστικά, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κυρώσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν στο δικαστήριο.

Ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν κατάφεραν να αποδείξουν επαρκώς τη σύνδεση μεταξύ των εταιρειών στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.