Ειδικές εξουσίες παρέχει στον πρόεδρο της χώρας Νίκολας Μαδούρο νομοσχέδιο που ενέκρινε την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά το πολιτικό δικαίωμα να κυβερνήσει με διατάγματα για ένα χρόνο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την πρώτη ψηφοφορία με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ψήφων μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Το κοινοβούλιο στο Καράκας αναμένεται να εγκρίνει το οριστικό κείμενο στις 19 Νοεμβρίου.

Ο νόμος «αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα και θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας γρήγορης εξόδου από μια κρίση που είναι πολύ βαθύτερη και δεν μπορεί να επιλυθεί με ειδικές εξουσίες», ανέφερε ο Στέλιν Γκονζάλες, μέλος της αντιπολίτευσης.

«Μπορείτε να απευθύνεται έκκληση σε όποιον θέλετε. Πηγαίνετε στα Ηνωμένα Έθνη. Εδώ είναι ο λαός και η πατρίδα του Τσάβες» αναφώνησε μετά την επιτυχή ψηφοφορία ο Ντιοσδάδο Καμπέλο, πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης και ένας από τους ισχυρούς άνδρες της εκτελεστικής εξουσίας.

Η απόφαση του κοινοβουλίου έρχεται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου, που είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη στις 14 Απριλίου του 2013 μετά το θάνατο του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Την ίδια πρακτική των διαταγμάτων είχε χρησιμοποιήσει και ο Τσάβες το 2000, το 2001, το 2008 και το 2010 και με αυτόν τον τρόπο είχε εγκρίνει περισσότερους από 200 νόμους.