Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ στη Σλοβενία έλαβε σήμερα το πρωί ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας τη στήριξη του κοινοβουλίου για να επιβάλει έναν προϋπολογισμό λιτότητας σε αυτή την μικρή χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Ο προϋπολογισμός λιτότητας θα επιτρέψει στη Σλοβενία να αναδιαρθρώσει το τραπεζικό της σύστημα και να ανακάμψει την οικονομία της χωρίς να λάβει εξωτερική βοήθεια.

Με 50 ψήφους υπέρ έναντι 31 κατά, οι σλοβένοι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2014. Η ψηφοφορία διεξήχθη σήμερα το πρωί, ύστερα από 19 ώρες συνεδρίασης.

Πρώην χώρα υπόδειγμα της ευρωζώνης στην οποία εντάχθηκε το 2007, η Σλοβενία πλήττεται από οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μπράτουσεκ στις 20 Μαρτίου, ύστερα από πολλούς μήνες εσωτερικής πολιτικής κρίσης και μαζικές διαδηλώσεις, η χώρα αναφερόταν συχνά ως εν δυνάμει υποψήφια για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, μετά το πακέτο διάσωσης που έλαβε η Κύπρος.

Ο επικεφαλής της κεντρο-δεξιάς αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, η κυβέρνηση του οποίου ανετράπη τον Φεβρουάριο έπειτα από πρόταση μομφής, επωφελήθηκε από την ψηφοφορία για να καταγγείλει εκ νέου έναν μην αξιόπιστο προϋπολογισμό, όπως δήλωσε, και προέτρεψε την πρωθυπουργό Μπράτουσεκ να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.