Τουλάχιστον 989 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο Κάιρο μετά την αιματηρή διάλυση στα μέσα Αυγούστου καταυλισμών οπαδών του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιατροδικαστική υπηρεσία της Αιγύπτου.

Μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν ο κεντρικός καταυλισμός των οπαδών του Μόρσι τον οποίο διέλυσε η αστυνομία στις 14 Αυγούστου, σκοτώθηκαν 627 άνθρωποι, όπως δήλωσε ο γιατρός Χισάμ Αμπντελχαμίντ, εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ενώ δεκάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ενός άλλου καταυλισμού στην πλατεία Νάντχα.

Στον απολογισμό αυτό, που καταρτίστηκε συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες από πολλά νεκροτομεία του Καΐρου και των προαστίων του από τις 14 Αυγούστου ως τις 13 Νοεμβρίου, δεν περιλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις 14 Αυγούστου, κυρίως σε επιθέσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι από τον στρατό.

Έκτοτε οι αρχές που έχουν διοριστεί από τον στρατό έχουν ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή των μελών και οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει και ο Μόρσι.