Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όρισε έναν από τους συμβούλους του, τον Ντάνιελ Σαπίρο, νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Ο Σαπίρο ήταν μέχρι τώρα διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, θέση την οποία κατείχε από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009.

Εξάλλου υπήρξε σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν ακόμα ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2008, ενώ είχε εργαστεί στο NSC στη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Πρόκειται για τον δεύτερο διορισμό αμερικανού πρεσβευτή σε σημαντικό πόστο που ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, μετά το διορισμό του υπουργού Εμπορίου Γκάρι Λοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο διορισμός του Σαπίρο, τον οποίο αναμένεται να επικυρώσει η Γερουσία, έρχεται την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ότι υπολογίζει σε σημαντική αύξηση της βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ ώστε να διατηρήσει την στρατιωτική της υπεροχή σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των σημαντικών ανατροπών που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο και της προσπάθειας επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

"Το θέμα της ποιοτικής στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ αναδεικνύεται πρωταρχικό για εμάς και πιστεύω και για εσάς (τους Αμερικανούς)", δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

"Μπορεί να είναι φρόνιμο και συνετό (για τις ΗΠΑ) να επενδύσουν ακομη 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βελτιώσουν την ασφάλεια του Ισραήλ για την επόμενη γενιά", εκτίμησε ο Εχούντ Μπαράκ.

Από το 2007 οι ΗΠΑ προσφέρουν στο Ισραήλ ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία πηγαίνει εξ' ολοκλήρου στην αγορά αμερικανικών όπλων, βάσει ενός διμερούς πρωτοκόλλου που ισχύει μέχρι το 2017.