Σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας αλλά και στις περιφερειακές ισορροπίες εκτιμάται ότι θα έχει η αυριανή συνάντηση στο Ντιγιάρμπακιρ ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, όπως επισημαίνουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή η συνάντηση ευνοεί ιδιαίτερα τον Τούρκο πρωθυπουργό και ενισχύει την πολιτική επιρροή του κόμματός του στον κουρδικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρά το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι συμφωνημένες θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας. «Η συνάντηση στηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του AKP» φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος BDP Γκιουλτάν Κισανάκ.

Ιδιαίτερη αμηχανία απέναντι στη συνάντηση δείχνει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), που θα είναι ο μεγάλος χαμένος την εσωτερική πολιτική σκηνή, από τις εξελίξεις στα κουρδικά ζητήματα. Η υποστήριξη προς το CHP το οποίο στις κουρδικές επαρχίες καταρρέει πλήρως, με τα ποσοστά του να μοιράζονται μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος και κουρδικών κομμάτων, όπως το BDP ή το HDP. Οι αλλαγές που έγιναν στον εκλογικό νόμο ενισχύουν ιδιαίτερα αυτή τη τάση ενώ η απήχηση του HDP, ενισχύεται απο την συμμετοχή του στο κίνημα διαμαρτυρίας του πάρκου Γκεζί.

Ιδιαίτερα αρνητικό απέναντι στη συνάντηση είναι το MHP, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το οποίο εναντιώνεται στην κουρδική πολιτική του κυβερνητικού κόμματος, ενώ βλέπει ταυτόχρονα τμήματα του εκλογικής του βάσης να μετακινούνται προς το κυβερνητικό κόμμα.

Εκπρόσωποι των φιλoκουρδικών κομμάτων δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται ακόμα σε αδιέξοδο «η διαδικασία ειρήνης», αλλά δεν τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην εξέλιξη. Πιστεύεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα εκπληρώσει εντέλει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο», αφού δεν είναι ακόμα σε θέση να πάρει ριζικά μέτρα για την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων αλλαγών πριν από τις εκλογές του ερχομένου Μαρτίου.

«Η επίσκεψη Μπαρζανί (. . .) θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κερδίσει χρόνο», επισήμανε ο Σεντάτ Εργκίν, πολιτικός σχολιαστής στην εφημερίδα Χουριέτ.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Ο «υπολανθάνων ανταγωνισμός» μεταξύ Μπαρζανί και Οτζαλάν, αναδεικνύεται και πάλι με αφορμή τη σύγκρουση ανάμεσα στο PYD (την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας που συνδέεται με το ΡΚΚ) και του κόμματος KDP του κ. Μπαρζανί στο βόρειο Ιράκ.

Η επίσκεψη Μπαρζανί γίνεται επίσης ενώ αναγγέλλεται δημιουργία «προσωρινής διοίκησης» του PYD στην Συρία. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την εξέλιξη αυτή κι ο πρωθυπουργός Ερντογάν δείχνει αντίθετα να στηρίζει την «πολιτική Μπαρζανί» στη Συρία. Και μάλιστα, τη στιγμή που η Τουρκία και η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του βόρειου Ιράκ έχουν ολοκληρώσει και οριστικοποιήσει ιδιαίτερα σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες. Οι αντιρρήσεις της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων του βορείου Ιράκ προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας, ασφαλώς θα απασχολήσουν τη συνάντηση.

«Η συμμαχία Ερντογάν-Μπαρζανί, έχει αναβαθμιστεί σε στρατηγική συμμαχία στη Μέση Ανατολή» σημειώνει ο Σεντάτ Εργκίν. Μπορεί αυτή η συμμαχία να απειλήσει τις ισορροπίες που έχουν αποκατασταθεί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν; Αυτό το ερώτημα τίθεται από πολλές πλευρές και η απάντηση που δίνεται εξαρτάται πάντα από τις προσδοκίες της κάθε πλευράς.