Κρίσιμες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να υιοθετήσουν κοινή στάση των μελών τους στο θέμα της Λιβύης. Έκκληση του ηγέτη των αντικαθεστωτικών για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, μεταξύ τους και ο Δημήτρης Δρούτσας, που θα συναντηθούν σε γεύμα εργασίας στις 11:30 ώρα Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: θα πρέπει ή όχι να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού και αν ναι, θα είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ; Είναι νόμιμο το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης; Η νομιμότητά του θα πρέπει να αναγνωριστεί;

Στις ίδιες ερωτήσεις θα πρέπει να απαντήσουν και οι 28 υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα συνεδριάσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Οι Δυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως η παραμικρή αδεξιότητα από την πλευρά τους θα πλήξει την περηφάνια του αραβικού κόσμου και θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της νότιας Μεσογείου. Σε αυτό προστίθεται και ο φόβος για ένα μαζικό κύμα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά και ο κίνδυνος έκρηξης των τιμών του πετρελαίου.

Σε περίπτωση συμφωνίας για τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού και μόνο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίξει αυτήν την λύση, η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε τις επιχειρήσεις να τις αναλάβει το ΝΑΤΟ. Στο ίδιο το ΝΑΤΟ, χώρες όπως η Γαλλία, ακόμα και αν έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με τη Βρετανία σχέδιο απόφασης, αρνείται το ενδεχόμενο η Ατλαντική Συμμαχία να αναλάβει μια στρατιωτικού χαρακτήρα επέμβαση σε αραβική χώρα.

Το Παρίσι, που έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρηση του Καντάφι, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, το Λονδίνο και το Βερολίνο σε κοινή επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον τονίζουν πως ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί για να υπάρξει πραγματική δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη. Σε μία κοινή τους επιστολή ο βρετανός και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη "γειτονιά νότια" της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι "η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα".

Ρωσία: Διακοπή αποστολής όπλων στη Λιβύη

Σήμερα, η Ρωσία αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη. Εξάλλου ανώτερος ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει κοστίσει στη Μόσχα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ακυρωθείσες συμφωνίες πώλησης όπλων.

"Μπλόκο" και από Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς επί γερμανικού εδάφους που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή αφορά και τις Libyan Foreign Bank και Libya Africa Investment Portfolio (Λιβυκό Xαρτοφυλάκιο Επενδύσεων στην Αφρική).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών "η εξόριστη κυβέρνηση είναι μια παράνομη πολιτική οργάνωση και καμιά χώρα δεν την αναγνωρίζει".

Αντικαθεστωτικοί: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, "ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα".

"Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι", τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. "Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε...Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη", επισήμανε.