current views are: 2

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:15

Ο Σιμόν Πέρες φοβάται μία ενδεχόμενη διαμάχη με τις ΗΠΑ

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων εξαιτίας του ιρανικού ζητήματος σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα από τους Ισραηλινούς να δείξουν σεβασμό στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση 12:15’
αρθρο-newpost

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων εξαιτίας του ιρανικού ζητήματος σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα από τους Ισραηλινούς να δείξουν σεβασμό στις ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων εξαιτίας του ιρανικού ζητήματος σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα από τους Ισραηλινούς να δείξουν σεβασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε πρόταση που ενέκρινε η Ουάσινγκτον, για περιορισμό των κυρώσεων κατά του Ιράν, εάν η Τεχεράνη εγκαταλείψει τμήματα του πυρηνικού της προγράμματος. Τη θέση της Ουάσινγκτον επέκριναν και ορισμένοι υπουργοί, γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση του Πέρες.

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία αυτής της φιλίας. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, τις οποίες όμως πρέπει να διαχειριστούμε με βάση το πραγματικό μέγεθός τους”, τόνισε ο Πέρες.

“Εάν έχουμε διαφωνίες πρέπει να τις συζητούμε, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν επίσης κι αυτοί κάποια πράγματα. Δεν είμαστε οι μόνοι”, πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι η θέση του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική, υπάρχει μεγάλος σεβασμός προς το πρόσωπο του Πέρες και τα σχόλιά του είναι ευπρόσδεκτα στην Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχουν συχνά διαφωνήσει για το Ιράν, αλλά την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών όταν το Ισραήλ ανακάλυψε τους όρους της συμφωνίας που οι μεγάλες δυνάμεις θα συζητήσουν εκ νέου με το Ιράν στη Γενεύη την Πέμπτη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι αυστηρές κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν μέχρις ότου το Ιράν εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, θεωρώντας ότι ο,τιδήποτε λιγότερο θα τού επιτρέψει να αναπτύξει πυρηνικές βόμβες.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οι όροι της συμφωνίας με το Ιράν δεν θα είναι δεσμευτικοί για το Ισραήλ και επανέλαβε ότι η χώρα του θα αναλάβει στρατιωτική δράση εάν θεωρήσει ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

Ενταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει επίσης η απουσία προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους με τον Κέρι να χαρακτηρίζει “παράνομες” τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, περίπου τα δυο τρίτα του εβραίων Ισραηλινών δηλώνουν αντίθετοι με το σχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά, το οποίο είναι υπό συζήτηση ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις.

Στο ερώτημα: “Πρέπει το Ισραήλ να υποστηρίξει ή να αντιταχθεί στο υπό συζήτηση με το Ιράν σχέδιο συμφωνίας;”, το 65,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Ισραήλ πρέπει ν’ αντιταχθεί στο σχέδιο αυτό, το 16,2% ότι πρέπει να το υποστηρίξει και οι υπόλοιποι δεν εξέφρασαν άποψη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52,4% των εβραίων Ισραηλινών είναι υπέρ μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση που υπογραφεί μια “κακή συμφωνία” και το Ιράν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ το 26,8% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά μιας τέτοιας επίθεσης.

Μια μεγάλη πλειοψηφία (68,8%) πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να εξαπολύσει μόνος του μια τέτοια επίθεση.
Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Israël Hayom, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 εβραίων Ισραηλινών και όχι σε άραβες Ισραηλινούς (20% του πληθυσμού). Το περιθώριο λάθους είναι της τάξης του 4,4%.


σχετικα αρθρα