Η αμερικανική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα για μία αμφιλεγόμενη επιχείρηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου για το Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Πυροβόλα Οπλα (ATF) που επέτρεψε την είσοδο στο Μεξικό περισσότερων από 1.000 όπλων στο πλαίσιο της μάχης κατά των καρτέλ ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Ζήτησα από τον γενικό επιθεωρητή (του υπουργείου Δικαιοσύνης) να ερευνήσει αυτή την υπόθεση", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

"Στόχος του ATF είναι να σταματήσει την εισροή παράνομων όπλων προς το Μεξικό. Το ATF εργάζεται σωστά όμως τέθηκαν κάποια ερωτήματα από πράκτορες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν κάποιες έρευνες", εξήγησε ο Χόλντερ. "Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη", υπογράμμισε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην έρευνα μίας μη κυβερνητικής οργάνωησης, της Public Integrity, σύμφωνα με την οποία μία επιχείρηση για την οποία έδωσε το πράσινο φως το ATF επέτρεψε την είσοδο στο Μεξικό περισσότερων από 1.000 όπλων με στόχο την εξάρθρωση καρτέλ ναρκωτικών.

Ενας πράκτορας του ATF αποκάλυψε το σκάνδαλο, ενώ διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την Public Integrity, ότι πολλοί συνάδελφοί του ήταν αντίθετοι με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία διεξήχθη το 2009 και το 2010.

Η μεξικανική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για το θέμα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το λαθρεμπόριο όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, οι μεξικανικές αρχές υπολογίζουν ότι περίπου το 90% των παράνομων όπλων προέρχονται από τις ΗΠΑ.