Ντάσιτς: Να μείνουν στο Κόσοβο EULEX, KFOR και UNMIK

Ντάσιτς: Να μείνουν στο Κόσοβο EULEX, KFOR και UNMIK

Η EULEX, η KFOR και η UNMIK πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να διασφαλίσουν ειρήνη κι ασφάλεια για όλους τους πολίτες, κυρίως τους Σέρβους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι αυτό επεσήμανε και στον επικεφαλής της EULEX Μπερντ Μπόρχαρντ, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο είναι οι εγγυητές της εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών.

«Θεωρούμε ότι η EULEX και όλες οι άλλες διεθνείς αποστολές θα πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς είναι οι εγγυητές της εφαρμογής των διαφόρων ειρηνευτικών συμφωνιών» υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Οι διεθνείς αποστολές θα πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο καθώς είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και η προστασία όλων των πολιτών και η αποτροπή επεισοδίων με εθνοτικά κίνητρα κατά των Σέρβων, πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς.

«Είμαστε κατά της μείωσης των λειτουργιών της UNMIK, της EULEX και της KFOR, όπως προτείνει η Πρίστινα, καθώς οι Σέρβοι δεν εμπιστεύονται αρκετά τις αρχές της Πρίστινας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Σημείωσε, δε, πως παρά το γεγονός ότι η Σερβία είχε επιφυλάξεις για την ανάπτυξη της EULEX, αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να παραμείνει η ευρωπαϊκή αποστολή στην περιοχή, χωρίς να μειωθούν οι λειτουργίες και οι εξουσίες της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο