Η EULEX, η KFOR και η UNMIK πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να διασφαλίσουν ειρήνη κι ασφάλεια για όλους τους πολίτες, κυρίως τους Σέρβους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι αυτό επεσήμανε και στον επικεφαλής της EULEX Μπερντ Μπόρχαρντ, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο είναι οι εγγυητές της εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών.

«Θεωρούμε ότι η EULEX και όλες οι άλλες διεθνείς αποστολές θα πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς είναι οι εγγυητές της εφαρμογής των διαφόρων ειρηνευτικών συμφωνιών» υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Οι διεθνείς αποστολές θα πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο καθώς είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και η προστασία όλων των πολιτών και η αποτροπή επεισοδίων με εθνοτικά κίνητρα κατά των Σέρβων, πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς.

«Είμαστε κατά της μείωσης των λειτουργιών της UNMIK, της EULEX και της KFOR, όπως προτείνει η Πρίστινα, καθώς οι Σέρβοι δεν εμπιστεύονται αρκετά τις αρχές της Πρίστινας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Σημείωσε, δε, πως παρά το γεγονός ότι η Σερβία είχε επιφυλάξεις για την ανάπτυξη της EULEX, αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να παραμείνει η ευρωπαϊκή αποστολή στην περιοχή, χωρίς να μειωθούν οι λειτουργίες και οι εξουσίες της.