current views are: 2

15 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:01

Η Μπόκο Χαράμ πίσω από την απαγωγή του γάλλου ιερέα στο Καμερούν

Στα χέρια ανδρών της Μπόκο Χαράμ βρίσκεται ο Γάλλος ιερέας που απήχθη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο βόρειο Καμερούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας.

Δημοσίευση 15:01’
αρθρο-newpost

Στα χέρια ανδρών της Μπόκο Χαράμ βρίσκεται ο Γάλλος ιερέας που απήχθη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο βόρειο Καμερούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας.

Η Μπόκο Χαράμ κρατάει τον γάλλο ιερέας που απήχθη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στο βόρειο Καμερούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Γάλλος ιερέας βρίσκεται στα χέρια των μουτζαχεντίν της Τζαμαάτου Άχλις Σούνα Λιντααουάτι ουάλ Τζιχάντ (σ.σ. όπως αποκαλείται η Μπόκο Χαράμ στα αραβικά) η οποία οργάνωσε την επιχείρηση αυτή σε συντονισμό με την Ανσάρου», υποστήριξε αυτή η πηγή. Η Ανσάρου είναι ένα παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ το οποίο στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές ξένων υπηκόων στη Νιγηρία.

Από τη Γιαουντέ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Καμερούν είπε ότι οι αρχές τόσο στη χώρα του όσο και στη Νιγηρία έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του Γάλλου ιερέα Ζορζ Βαντενμπές, ο οποίος απήχθη από «περίπου δέκα βαριά οπλισμένους άνδρες».

Η κυβέρνηση του Καμερούν είχε κατηγορήσει από την Πέμπτη την Μπόκο Χαράμ για την υπόθεση αυτή με το σκεπτικό ότι ο τρόπος δράσης των ενόπλων «φέρει την υπογραφή» της οργάνωσης.

Επιπροσθέτως, πολλοί μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες και ο όμηρός τους, μετά την απαγωγή κινήθηκαν προς τα σύνορα με τη Νιγηρία. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο του Καμερούν, οι δράστες, μέσα στη βιασύνη τους, άφησαν πίσω τους 309 σφαίρες για Καλάσνικοφ ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα του ιερέα βρέθηκαν στο δρόμο που οδηγεί στη Νιγηρία. Στον ίδιο δρόμο εντοπίστηκε και μια άδεια βαλίτσα που περιείχε μόνο ένα καρνέ επιταγών του πατρός Ζορζ.

Σύμφωνα με τις μοναχές που ζουν στην περιοχή, οι δράστες αναζητούσαν χρήματα. «Μας ζήτησαν λεφτά», είπε μία από αυτές, η αδελφή Φρανσουάζ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.


σχετικα αρθρα