Ο πόλεμος στη Συρία και η πόλωση των κοινωνιών στη βόρεια Αφρική βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών για το 2014 μεταξύ των διαμορφωτών της πολιτικής, μπροστά από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη δομική ανεργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

«Υπάρχει τώρα αυξανόμενη συναίνεση ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής βρίσκεται μπροστά σε μια περίοδο αβεβαιότητας, που έχει τις ρίζες της στην πόλωση της κοινωνίας», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε μια δημοσκόπηση που οργανώθηκε από το WEF μεταξύ άνω των 1.500 εμπειρογνωμόνων.

Η μελέτη «αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως η αύξηση των κοινωνικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τον κόσμο κατά το 2014».

Υποστηρίζει πως «το πιο ορατό ρήγμα είναι μεταξύ αυτών που θέλουν το πολιτικό ισλάμ να διαδραματίσει ένα δημόσιο ρόλο και αυτών που θέλουν ένα διαχωρισμό της θρησκείας από την κυβέρνηση».

Ακολουθούν οι δύο μεγάλες οικονομικές προκλήσεις: Το χάσμα ανάμεσα στα εισοδήματα με τις επιπτώσεις του στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική κινητικότητα σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου, καθώς και η επίμονη δομική ανεργία.

«Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται ίσως να συνέλθει από την ύφεση, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει πως πρέπει να αναληφθούν πολλές προσπάθειες για να μπορέσει ο κόσμος να ξαναβρεί μια βιώσιμη βάση τόσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση η Μαρτίνα Γκμιρ, υπεύθυνη του WEF.

«Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς γίνεται ολοένα και πιο ακραίο και καθώς η απόκλιση των εισοδημάτων ενισχύει τις ανισότητες σε ό,τι αφορά τον πλούτο, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική κινητικότητα απειλούνται άπασες», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η προειδοποίηση πως «για να αντιμετωπισθεί αυτή η ανισότητα στα εισοδήματα, είναι σημαντικό να επιτεθούμε στη φτώχεια με τρόπο συνολικό ώστε να έχουμε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο».

Στη μελέτη διατυπώνεται επίσης προειδοποίηση για τις βλαβερές συνέπειες της ανεργίας: «Μια γενιά που αρχίζει τη σταδιοδρομία της μέσα σε πλήρη απελπισία θα είναι πιο ευεπίφορη στις λαϊκιστικές πολιτικές», ενώ "η έκταση της παγκόσμιας ύφεσης και ο ρυθμός της αποκατάστασης έχουν αφήσει βαθιές ουλές, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία".

Άλλες ανησυχίες, όπως η αδράνεια έναντι των κλιματικών αλλαγών, η αυξανόμενη σημασία των «μεγαπόλεων» ή η έλλειψη αξιών στο επίπεδο της ηγεσίας, εντοπίσθηκαν επίσης από τους εμπειρογνώμονες.