Στον πρώτο γύρο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σημειώθηκε πρόοδος, ανέφεραν οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς και Εντίτα Ταχίρι.

Δεν απέκλεισαν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολύ σύντομα συγκεκριμένες λύσεις για κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε στη σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS) ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στα θέματα που αφορούν τα μητρώα των δήμων, το κτηματολόγιο, τις τηλεπικοινωνίες και την εναέρια κυκλοφορία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι διαπιστώθηκε απόκλιση στο θέμα των σφραγίδων των τελωνείων του Κοσόβου, στις συνοριακές διαβάσεις προς τη Σερβία, αν δηλαδή θα αναγράφεται "Δημοκρατία του Κοσόβου" ή UNMIK.

Ο μεσολαβητής της ΕΕ, Ρόμπερτ Κούπερ, που προήδρευσε στις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών, ανέφερε ότι ο πρώτος γύρος του διαλόγου έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, οι δύο πλευρές ήταν παραγωγικές και υποστήριξαν τη συνέχιση της διαδικασίας.

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή. Τα ζητήματα που απασχολούν το διάλογο αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν προβλέπεται να συζητηθεί το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου.

Νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας θα πραγματοποιηθεί, στα τέλη Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.